Χλωρίδα / Πανίδα

cookpineΌλα ξεκίνησαν όταν ο ερευνητής Matthew Ritter, που έγραφε ένα βιβλίο για τα αστικό πράσινο της Καλιφόρνιας, ανακάλυψε πως όλα τα άτομα του συγκεκριμένου είδους (Araucaria columnaris) γέρνουν προς το νότο. Έτσι τηλεφώνησε σε συνάδελφο του στην Αυστραλία και πληροφορήθηκε πως και εκεί τα συγκεκριμένα  δέντρα γέρνουν αλλά προς τον Βορρά.

«Μας εξίταρε η πιθανότητα να υπάρχουν δέντρα που γέρνουν προς τον ισημερινό ανεξαρτήτως του ημισφαιρίου που μεγαλώνουν» δήλωσε ο Ritter.

Έτσι μελέτησε μαζί με συναδέλφους 252 αρωκάριες ή πεύκα του Cook, όπως είναι και το κοινό τους όνομα, και στις 5 ηπείρους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα δέντρα γέρνουν κατά μέσο όρο 8.55 μοίρες. Διαπίστωσαν επίσης πως όσο πιο μακριά βρίσκονται από τον ισημερινό τόσο περισσότερο γέρνουν, ανεξαρτήτως ημισφαιρίου, ενώ βρέθηκε και δέντρο στη νότια Αυστραλία που γέρνει 40ο.

Lilium chalcedonicum
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι φυσιοδίφες έρχονται σε επαφή με ένα αποτροπιαστικό θέαμα στη φύση. Εκεί που παλιότερα φύτρωνε μια πλούσια αποικία ενός σπάνιου είδους, βρίσκονται πλέον διάσπαρτες τρύπες βάθους 10-20 εκατοστών. Κάποιος ήρθε και συνέλεξε τα φυτά.

Οι φωτογραφίες αυτές παρελαύνουν από τους σχετικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και κάθε άνοιξη πολλαπλασιάζονται. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις καθώς κανείς δεν έχει πιάσει κάποιον επί το... έργον. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι υπάρχουν αυστηροί νόμοι για τη συλλογή σπάνιων ειδών της χλωρίδας μας, αλλά, όπως και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις στη χώρα μας, η προστασία αυτών των ειδών είναι ανύπαρκτη.

forestatlasΣε έκδοση και δωρεάν διαδικτυακή διανομή του Ευρωπαϊκού Άτλαντα Δασικών Δέντρων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Κομισιόν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας δασοπονίας.

Ο Άτλας είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δημοσίευση της Κομισιόν  που αφορά  τα δέντρα της Ευρώπης . Στην συγγραφή συνέβαλλαν κορυφαίοι επιστήμονες και επαγγελματίες ερευνητές , που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της παραγωγής αυτού του άτλαντα , μέσω της συλλογής στοιχείων πεδίου, χαρτογράφησης της κατανομής των ειδών, της φωτογραφικής καταγραφής και της συγγραφής  του  τόμου καθεαυτού. Ο Ευρωπαϊκός Άτλας Δασικών Ειδών είναι και επιστημονική δημοσίευση , στην οποία οι ερευνητές και ειδικοί μπορούν να βρουν επικαιροποιημένες και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τα δασικά είδη, αλλά και μια έκδοση κατάλληλη για την εκπαίδευση των μελλοντικών γενιών και τη διάδοση πληροφορίας  σχετικά με τον πλούτο των δασών μας.

Την ηλεκτρονική έκδοση μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ, ενώ παραπάνω πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν εδώ.

E9D7BD1069D9B40FF6A32B97FB8961A3Πρίνστον, Νιού Τζέρσεϊ

Το μπλε φως ενεργοποιεί έναν άγνωστο ως σήμερα κυτταρικό μηχανισμό που αναγκάζει τα βλαστάρια των φυτών να γέρνουν προ το φως, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ.

Τα περισσότερα φυτά είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν φωτοτροπισμό, αναπτύσσονται δηλαδή προς το φως. Ο μηχανισμός της συμπεριφοράς αυτής είναι ωστόσο διαφορετικός στους ώριμους βλαστούς, τις ρίζες και τα φύτρα.

Στους βλαστούς ενός ώριμου φυτού ο φωτοτροπισμός εξαρτάται από την ορμόνη αυξίνη, η οποία έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην πιο σκιερή πλευρά του βλαστού και αναγκάζει τα κύτταρα αυτών των περιοχών να επιμηκύνονται. Ως αποτέλεσμα, η σκοτεινή πλευρά αναπτύσσεται ταχύτερα από τη φωτεινή με αποτέλεσμα ο βλαστός να γέρνει τελικά προς το φως. Στις ρίζες, πάλι, ένας διαφορετικός μηχανισμός δημιουργεί αρνητικό φωτοτροπισμό και ωθεί το ακρόριζο προς το σκοτάδι του εδάφους.

 

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor