Υπολογιστές, servers, εκτυπωτές και plotters, συσκευές gps και ότι μπορεί να χρειαστεί ένα γραφείο ή ένας δασολόγος στο πεδίο απο πλευράς εξοπλισμού

«Σκυπτροβάμων»: Ένα ψηφιακό μάτι στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Περισσότερα
11/01/2012 04:00 #734 από Alex

skyprtovamon3Το dasologoi.gr παρουσιάζει το 'Σκηπτροβάμων', το αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τον Δημήτρη Στεφανάκη, φίλο και ενεργό μέλος της διαδικτυακής κοινότητας δασολόγων.

Σκηπτροβάμων

Όπως ο αετός του Δία, έτσι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να επιχειρεί αυτόνομα και να καταγράφει πολύτιμα τηλεπισκοπικά δεδομένα που έχουμε την δυνατότητα να τα εκμεταλλευτούμε τόσο κατά την διάρκεια χαρτογράφησης και ανάλυσης μιας περιοχής όσο και επί τόπου στο πεδίο, παρέχοντας μας άμεσα πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/01/2012 20:47 - 11/01/2012 21:10 #735 από James_S
να συμπληρώσω στα σχόλια, ότι όποιος συνάδελφος ασχολείται με την γεωργία ακριβείας ή τον υπολογισμό βιομάζας για παραγωγή biofuell από δασικά ειδη και άλλα πετούμενα, να μη διστάσει να ρωτήσει ή να προσφέρει τη γνώμη του. Δυστυχώς μια πολύ μικρή ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και ειδικά δασολόγων ασχολούνται με το θέμα, άρα αφενός υπάρχει μοναξιά και αφετέρου μένουν αναξιοποίητες τεχνικές διαχείρισης που αφορούν το 60% της επικράτειας (καλλιέργιες-δάση-δασικές εκτάσεις)!! που όλοι ξέρουμε ότι το μέλλον βρίσκετε εκεί.
Last edit: 11/01/2012 21:10 by James_S.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 00:00 #737 από pachanga
Alex αύριο έχω τα γενέθλια μου.. θα μου το πάρεις??? :woohoo:

Φίλε Δημήτρη, καταρχάς συγχαρητήρια για τη δουλειά σου. Πρωτοποριακή! Έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα της γεωργίας ακριβείας και συγκεκριμένα με την αμπελουργία ακριβείας. Αν αυτό το εργαλείο κάνει αυτά που λέει και σε συμφέρουσα τιμή, τότε μάλλον πρέπει να το εξετάσουμε πιο σοβαρά..

Δείχνει να έχει τρομερά πλεονεκτήματα σε σχέση με ανταγωνιστικά συστήματα. Το γεγονός και μόνο ότι σου προσφέρει τόσες παραμέτρους και πληροφορίες (16 αισθητήρες + DEM κλπ.) φαντάζει γεμάτο προοπτικές. Αλλά από μόνο του αρκεί για να μπει το σύστημα στην ελληνική αγορά σε αυτήν την οικονομική συγκυρία; το στοίχημα νομίζω ότι είναι να τοποθετηθεί στην αγορά με επιχειρησιακή προσέγγιση. Οκ, αν απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές τότε τα παραγόμενα αποτελέσματα θα μπορούν να εκτιμηθούν και να ερμηνευθούν από τα κατάλληλα άτομα. Στην πράξη όμως, αν μιλήσουμε για γεωργία (ή αμπελουργία) ακριβείας, οι "πελάτες" έχουν πολύ διαφορετικό προφίλ. Πέραν της έλλειψης ρευστού και νοοτροπίας, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος που θα επενδύσει ένα ποσό για να κάνει γεωργία ακριβείας στην καλλιέργειά του. Αυτό που ζητά είναι κάτι που θα του φέρει λεφτά, θα του φέρει λεφτά και θα του φέρει λεφτά! Άμεσα το δυνατόν.. Και για να το κάνει αυτό, υπάρχουν δυστυχώς πολλές προϋποθέσεις.

Ενδεικτικά και από τη μικρή εμπειρία που είχα με το σύστημα Oenoview της Spot Infoterra Hellas για αμπελουργία ακριβείας, διαπίστωσα ότι για να έχει τύχη μια τέτοια υπηρεσία πρέπει καταρχάς να υπάρχει το κατάλληλο κοινό, και αν δεν υπάρχει να το δημιουργήσει, και στη συνέχεια η υπηρεσία να είναι τόσο πελατοκεντρική και συστηματικοποιημένη, ωσάν ο πελάτης να παραγγέλνει το επόμενο τεύχος του περιοδικού που είναι συνδρομητής! :silly: Θέλει τη διασύνδεση με το προϊόν του, να του δίνεις πληροφορία σε τέτοια μορφή που να μπορεί να την κεφαλαιοποιήσει μέσω της διαφοροποίησης της διαχείρισης της καλλιέργειάς του. Πόσο θα γλιτώσω σε λίπασμα, άρδευση, χημικά κλπ αν χρησιμοποιήσω το εργαλείο, πόσο θα βελτιωθεί ποιοτικά το προϊόν μου άρα θα έχει μεγαλύτερη αξία, πώς θα προστατεύσω το χωράφι από αρρώστιες, ζιζάνια κλπ;

Επαναλαμβάνω, πρόκειται για ένα εργαλείο που οι δυνατότητές του ενθουσιάζουν. Με αυτό σαν κεκτημένο προχωράω τη σκέψη μου ένα βήμα παρακάτω, γιατί απλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο. Αν θέλεις κάποια στιγμή μπορούμε να τα πούμε κ πιο αναλυτικά

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 01:02 #738 από James_S
Aγαπητέ pachanga, δεν φαντάζεσαι ποσο χαίρομαι που ακούω τόσο καλά λόγια και δή απο κάποιον που ασχολείται επαγγελματικά με σπορ ;) φυσικά θα ήθελα να τα πούμε όσο θές! 2 χρόνια τα λέω με τις σημειώσεις μου!

θα σχολιάσω μονο τα "καυτά"

Οκ, αν απευθύνεται σε επιστήμονες και ερευνητές τότε τα παραγόμενα αποτελέσματα θα μπορούν να εκτιμηθούν και να ερμηνευθούν από τα κατάλληλα άτομα. Στην πράξη όμως, αν μιλήσουμε για γεωργία (ή αμπελουργία) ακριβείας, οι "πελάτες" έχουν πολύ διαφορετικό προφίλ


το σκάφος και το groundstation χρησιμοποιούν ανοιχτό κώδικα που σου δίνει ότι το "ταίζεις" όπως κουνούν οι σερβοκινητήρες των πηδαλίων έτσι μπορεί να δώσουν εντολή μίξης στον λιπασματοδιανομέα, άνοιγμα μιας ηλεκτροβάνας νερού στον αγρό κλπ κλπ εαν το αποτέλεσμα κάποιου μοντέλου είναι αρνητικό.
Τα αποτελέσματα είναι live! και μπορεί να έχουν τη μορφή αριθμών και βαρύγδουπων δεικτών (ndvi, rvi, δυναμικά παραγωγής root stem seed) κλπ ή απλά όπως τόσα τσουβάλια 13-11-11 λίπασμα, τόσο νεράκι στη τρίτη σειρά και συνολικά τόσα χρήματα για τον αγρότη.. απλά και κατανοητά.

Το θέμα του προσδιορισμού κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας αν και μεγάλη κουβέντα, την έλυσαν οι φίλοι μας οι οικονομολόγοι που "δανείστηκα" κάποιους υπολογισμούς. Όπως προανέφερα τα μηχανάκια είναι μηχανάκια και σου επιστρέφουν ότι τα ταΐζεις, δηλαδή με τα σύγχρονα εργαλεία και γλώσσες (GIS, Model builders, python, Alisp) μπορείς να φέρεις στον 21 αιώνα ευφυΐες όπως ο Pennman και να υπολογίσεις οτι λ.χ. το base uptake του χωραφιού είναι X, το ΑΜΑΧ είναι Ψ και η ποιότητα Ζ, οπότε λες στον αγρότη " κυρ Μήτσο σήμερα βγάζεις 5 δραχμές, θα σου πω πως θα μεγιστοποιήσεις και τις τρεις παραμέτρους άρα θα βγάλεις 10 δραχμές... εγώ θέλω τόσα.."
ομοίως επαναλαμβάνεις για πρόβλεψη στρες, εντοπισμό παθογόνων κλπ κλπ.

Τώρα... το πώς προσεγγίζεις τον κυρ Μήτσο... πώς πετάς ενα αεροπλάνο πάνω απο το κεφάλι του... πώς ξεπερνάς το νομικό σκόπελο των επιχειρησιακών πτήσεων εκτός έρευνας κ.α. ωραία Ελληνικά είναι αλλουνού παπά..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 03:20 #739 από s@m
Μπράβο μπράβο μπράβο. Εξαιρετικό εργαλείο. Πολύ θα ήθελα ένα. Ή και 2 δε με νοιάζει. Πριν 5 μήνες πήρα και εγώ ένα Arduino Kit να ασχοληθώ με αισθητήρες και ρομποτισμό άλλα ακόμη δεν πρόλαβα.
Αλήθεια ποιο το συνολικό κόστος της κατασκευής; Αν μπορείς φυσικά να μας πεις;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2012 16:34 #740 από James_S
Καλημέρα παιδιά

s@m έγραψε: Μπράβο μπράβο μπράβο. Εξαιρετικό εργαλείο. Πολύ θα ήθελα ένα. Ή και 2 δε με νοιάζει. Πριν 5 μήνες πήρα και εγώ ένα Arduino Kit να ασχοληθώ με αισθητήρες και ρομποτισμό άλλα ακόμη δεν πρόλαβα.
Αλήθεια ποιο το συνολικό κόστος της κατασκευής; Αν μπορείς φυσικά να μας πεις;


καλημέρα S@m,

Οπως έχει αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρονικών και Τ/Κ μοντελσμού, είσαι ιπτάμενος με 1000-1500ε, οταν αρχίζεις να χρησιμοποιείς λέξεις όπως πυρίμαχο-carbon-αδιάβροχο πας επι τόπου στα διπλά. Το τεράστειο κόστος είναι οι κάμερες και τα software.. δηλαδή εαν κάποιος επαγγελματίας θέλει το πακέτο erdas να του κάνει dem και αυτός να κοιτάει ΜΟΝΟ ή μια έτοιμη πολυφασματική κάμερα με πάνω απο 5 μπαντες, τοτε το νούμερο γίνετε 5ψήφιο για πλάκα!!

Εγώ είμαι κάπου στη μέση, δηλαδή αξιοποίησα κάποιες άδειες του arcGIS απο τη σχολή και το γραφείο που εργάζομαι, καποια opensoursce CAD kai groundcontrol και άρχισα να μετατρέπω κάμερες να "βλέπουν" σε επιθυμητά φάσματα... σιγά σιγά με κάποιες compact που είχα για πέταμα και τώρα πήρα και μια μικρή εμπορική... πραγματικά συνολικά μαζί με τα λάθη δεν ξέρω ποσα χρήματα έχω δώσει, αλλα στο άρθρο θα βρεις σχεδόν τα πάντα για να τσεκάρεις τιμές.

Οσον αφορά το arduino χαίρομαι που είναι καρα-open και ειδικά η κοινότητα των UAV αριθμεί 25000 μέλη που αναπτύσσουν τον κώδικα ελέγχου σχεδόν 1 με 2 φορές τη μέρα!! ΑΛΛΑ... οταν αρχίσεις να ασχολείσαι θα δεις οτι πολλές φορές ο arduinos (2560 και πάνω) ζορίζετε οπότε και στράφηκα στh google και τους arm, ένα απλό android κινητό εχει 1000πλασια δύναμη να πετάξει full scale σκάφος, είναι επίσης open και τα περισσότερα libraries έχουν ήδη μεταφραστεί.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/01/2012 02:07 #746 από Iordanis
Δημήτρη αν θα δώσεις 2 στο s@m, φτιάξε 3 να πάρω και εγώ κανένα....
Συγχαρητήρια και από μένα. Επιτέλους ευχάριστες ειδήσεις. Εύχομαι να είναι απλά η αρχή και να βρει το δρόμο του...ή τον αεροδιάδρομό του????pachanga ισχύει η έννοια αυτή πάνω από τα αμπέλια άραγε?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2012 17:06 - 20/09/2012 17:06 #1206 από James_S
Παιδες έχω καιρό να δώσω updates για την κατασκευή...

Μερικές φώτο
Last edit: 20/09/2012 17:06 by James_S.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2012 17:09 - 20/09/2012 17:10 #1207 από James_S
Last edit: 20/09/2012 17:10 by James_S.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2012 17:12 #1208 από James_S
ένα βιντεακι από μια αποστολή σε FFW

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.312 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • HxjtHILzsEIayY
  • NeAWXBlg
  • CharlesUnOle
  • ElianVob
  • epbaCfIZQmHcJ