Καταγγελίες για περιστατικά παράνομης υλοτομίας στο Πήλιο

Περισσότερα
07/11/2011 04:00 #238 από Alex

 koutsouraΣυνεχείς είναι οι καταγγελίες πολιτών προς την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για παράνομη υλοτομία, κυρίως στο Πήλιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η επιστροφή πολλών πολιτών στις ξυλόσομπες και η αύξηση των τζακιών έχουν κάνει ελκυστικό το «επάγγελμα» του λαθροϋλοτόμου και έτσι η...αποψίλωση των δασών οργιάζει.

Πριν μερικές μέρες μάλιστα έγινε και ένα επεισόδιο στα Χάνια Πηλίου όπου πολίτης που διαμαρτυρήθηκε απειλήθηκε από λαθροϋλοτόμο και κυνηγήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα...

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/11/2011 23:11 #239 από Ελίζα
Δεν συμφωνώ καθόλου με την μονομερή παρουσιάση ενός άρθρου που ανεβαίνει σε οποιαδήποτε σελίδα! καλό θα ήταν να υπάρχει και η απάντηση του Δασαρχείου πριν να κρίνουμε! Είναι γνωστό ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συνέχεια αλλά είναι γνωστό ότι οι περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι κλπ είναι οι κατεξοχήν παραοικολογούντες!!! μπορεί να κρίνω εσφαλμένα αλλά η εμπειρία μου από τέτοιου είδους καταγγελίες από συλλόγους στο δασαρχείο Κοζάνης κατά την διάρκεια του αγροτικού μου, ήταν όλες λασπολογίες κ τίποτα παραπάνω!!!
θα χρηματοδοτήσει σύλλογος δημόσια υπηρεσία? η νομοθεσία τι λέει για αυτό? δεν είμαστε σοβαροί φαντάζομαι!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2011 00:29 #240 από la_monda
Στο Δασαρχείο Κιλκίς στο οποίο δούλεψα για 6 μήνες είχαν συστηματικά καταγγελίες για λαθροϋλοτομίες και δε κάναν τίποτα. Καρότσες ολόκληρες το βράδυ κατεβαίναν από τα Κρούσια φορτωμένες και οι υπάλληλοι φοβόντουσαν να κάνουν έλεγχο. Είχα ρωτήσει τον τότε προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης πόσα κυβικά υπολογίζονται οι ετήσιες απώλειες και μου απάντησε ότι δεν έχουν ιδέα. Στο συγκεκριμένο δασαρχείο το πρόβλημα είναι χρόνιο και δεν πιστεύω να έχει λυθεί ακόμα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2011 16:53 #241 από dimmihel
Η αλήθεια είναι ότι η αναφορά της αποψίλωσης στο άρθρο είναι λιγάκι υπερβολική αλλά επίσης οι ζημιές που προξενούνται είναι μεγάλες. Δεν είναι δυνατόν να τις αφήσουμε να περνάνε απαρατήρητες όπως αναφέρει και ο συνάδελφος la_monda. Ειδικότερα οι δασικές υπηρεσίες θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο με τη προστασία των περιοχών ευθύνης τους. Παρόλα ταύτα επειδή τυχαίνει να γνωρίζω Δασολόγους της υπηρεσίας είναι λιγάκι δύσκολο να δράσεις όταν απέναντι σου έχεις επικίνδυνα άτομα που μπορεί και να οπλοφορούν.

Παρόλα ταύτα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι είμαστε σαν κλάδος "ανεπιθύμητοι" στους ανθρώπους. Το επάγγελμα του Δασολόγου έχει ήδη συνδεθεί με την εξουσία του χαρακτηρισμού εκτάσεων και οπωσδήποτε δεν πρέπει να αποκτήσουμε επιπλέον τη φήμη του γραφικού με τη προστασία των δασών.

Οποιαδήποτε κίνηση γίνει πρέπει να είναι διπλωματική

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2011 17:53 #245 από Alex
Η συγκεκριμένη είδηση έχει κυκλοφορήσει και αλλού(π.χ. www.econews.gr/2011/11/07/paranomi-xuleia/ ), και με το να μην την αναδημοσιεύσουμε δεν νομίζω πως πετυχαίνουμε κάτι. Η περιγραφή είναι όντως υπερβολική όπως λέει και ο δημτήτρης, αλλά η λαθροϋλοτομία στο πήλιο φαίνεται πως είναι γεγονός ( www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=102709157 ), εκτος και αν τα στοιχεία της βουλευτίνας είναι εσφαλμένα. Οσο για την μενομερή παρουσίαση έχεις δίκιο και γι αυτό το dasologoi.gr επικοινώνησε με e-mail με τις υπηρεσίες (Δ.Δ. Μαγνησίας και Δασαρχείο Βόλου) και περιμένει την απάντησή τους η οποία φυσικά θα αναρτηθεί με το που φτάσει.
Προσωπικά να σημειώσω πως έχει μεγάλη διαφορά να είναι λαθροϋλοτόμος ο παππούς που θέλει να κούτσουρα για το τζάκι, τη σόμπα και τη μασίνα του και να είναι εταιρία που τα πουλά σε όλη τη Θεσσαλία και την Αθήνα με τον τόνο. Και αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίζεται στο άρθρο.

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2011 18:16 #248 από pachanga
well said και πολύ καλή η κίνηση να ακουστεί η άποψη των υπηρεσιών..

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2011 04:55 #250 από Ελίζα
Χαίρομαι που θα έχουμε κ την άλλη άποψη γιατί πολλές καταγγελίες που αντιμετωπίσαμε στο δασαρχείο είχαν κ αυτές δημοσιευθεί στο econews.
επίσης, θα μπορούσαμε για τη χρηματοδότηση (σύλλογος - δημόσια υπηρεσία) που ανέφερα να ενημερωθούμε από φίλους δικηγόρους. θα το προσπαθήσω και μόλις έχω νεότερα θα σας τα ανακοινώσω. βέβαια σε αυτή τη χώρα νομίζω ότι δεν χρειαζόμαστε άλλες 'χορηγίες'.....
επιπλέον, πριν χρόνια συζητούσα με το θείο μου στην Ελασσόνα, ο οποίος με ενημέρωσε ότι ο δασάρχης Ελασσόνας έδωσε άδεια κλαδεύσεων και καθαρισμών στους κατοίκους των γειτονικών χωριών από τις διαχειριζόμενες συστάδες. έτσι εξοικονομούσε χρήματα από την υπηρεσία, λάμβανε μέτρα δασοπυρόσβεσης και παράλληλα έδωσε στους κατοίκους την καύσιμη ύλη για ιδία χρήση. έτσι οι κάτοικοι (να σημειώσω ότι είνι μικρά προσφυγικά ποντιακά χωριά με αγρότες ή μικρογεωργούς) προστάτευαν το δάσος όχι μόνο γιατί είχαν οι ίδιοι κέρδος αλλά παράλληλα γιατί υπήρχε σεβασμός και αειφορική διαχείριση, 'για να έχουμε κ του χρόνου βρε αδερφέ' όπως μου είχαν πει. τον πρώτο καιρό φυσικά και υπήρχαν αυστηροί έλεγχοι εκ μέρους τους δασαρχείου αλλά μετά λειτουργούσαν όλα ρολόι..!!! πως σας φαίνεται αυτή η διαχείριση?
ένας έξυπνος άνθρωπος με μία έξυπνη ιδέα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2011 05:52 - 09/11/2011 05:56 #251 από pachanga
Εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής! :cheer: Το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από άδεια κλαδεύσεων κ καθαρισμών..

Σε συνεργασία με μια εξειδικευμένη ομάδα δασολόγων (ένας τύπος ΜΚΟ ίσως να ταιριάζει Δημήτρη) θα μπορούσε ο Δήμος ή το δασαρχείο να διοργανώσει ημερίδες όπου θα αναλύονται προτάσεις - μεθοδολογίες για αειφορική διαχείριση στα πλαίσια εκμετάλλευσης της βιομάζας (πώληση για pellets, καύσιμη ξυλεία), παραγωγής νέων δασοκομικών προιόντων (δυναμικές καλλιέργειες πχ αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, τρούφα) ακόμη κ για εγκαταστάσεις δασικής αναψυχής, διαδρομές, δασικό τουρισμό. Το θέμα με το χρηματιστήριο ρύπων θεωρώ πως είναι αρκετά περίπλοκο για αρχή. Αντιθέτως, η επικαιροποίηση των προδιαγραφών εκπόνησης σχεδίων αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών οικοσυστημάτων που δημοσίευσε το ΥΠΕΚΑ απαιτεί εφαρμογή ψηφιακών χαρτογραφήσεων, χωρικής ανάλυσης και εν ολίγοις ενός Enterprise GIS... :silly:

Η ιδέα μπορεί να λειτουργήσει και σε πιλοτική μορφή ως μίνι εκπαιδευτικά-επιμορφωτικά σεμινάρια (δια βίου εκπαίδευση κλπ :blink: ) από τους δασολόγους προς τον παραδασόβιο-αγροτικό κάτοικο, με την εποπτεία του δασαρχείου. Ενημέρωση, καταγραφή της άποψης των κατοίκων, του ίδιου του δασαρχείου κλπ. Η τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας δράσης αειφορικής διαχείρισης απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις με βασικότερη το χρήμα και το πλαίσιο ενός προγράμματος, αν φυσικά υποτεθεί ότι υπάρχει η βούληση από τους εμπλεκομένους να συμμετάσχουν και μπορεί να υποστηριχθεί υλικοτεχνικά η όλη διαδικασία.

Σε πρώτη φάση θα μπορούσε απλά να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής για κοινή ενημέρωση και ¨εκδήλωση προθέσεως συνεργασίας".

choose. life
Last edit: 09/11/2011 05:56 by pachanga.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2011 16:48 #252 από dimmihel
Καταρχάς θα συμφωνήσω με τον Alex και την Ελίζα περί ανάγκης διαχωρισμού της "παράνομης" υλοτομίας απο κοινότητες που γειτονεύουν με δάσος λόγω διαχείρισης ή ακόμα και ανάγκης και ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ υλοτομίας απο επιτήδιους για εμπορικούς σκοπούς. Δεύτερον να αναφέρω ότι η ιδέα του Δασάρχη Ελασσόνας ήταν εξαιρετική αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχει εάν οι κάτοικοι της περιοχής δεν ήταν συνειδητοποιημένοι. Πιστεύω παρόλα ταύτα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κοινοτήτων που έχουν το προταίρημα να ζούν δίπλα σε δάση θέλουν να τα προστατέψουν αλλά και να τα διαχειριστούν αειφορικά.

Για να έρθω στο θέμα που θίγει ο Pachanga. Η δημιουργία ΜΚΟ κατα την άποψη μου αποτελεί μονόδρομο ώστε να γίνουν όλες αυτές οι δράσεις που αναφέρεις Κώστα. Απαιτείται μεγάλη Δασολογική γνώση που μόνο μέσα απο μία συλλογική προσπάθεια μεγάλου αριθμού Δασολόγων είναι δυνατή. Η οργάνωση μεγάλου αριθμού συναδέλφων αλλά και η αναζήτηση πόρων νομίζω ότι μπορεί να γίνει μόνο μέσα απο το ΜΚΟ.

Κάτι σχετικό με τη συμμετοχή κοινοτήτων στη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων το οποίο κινείται όμως σε ερευνητικά μονοπάτια πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος (ESPA- Όχι το γνωστό): Για τη καταπολέμηση της φτώχειας μέσω υπηρεσιών οικοσυστημάτων.

Ρίξτε μία ματιά στο www.espa.ac.uk/

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/11/2011 21:57 #255 από Alex
Ένα εκτενέστερο άρθρο για το ίδιο θέμα και με λιγάκι διαφορετικό ύφος! www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=323824

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.242 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • HxjtHILzsEIayY
  • NeAWXBlg
  • CharlesUnOle
  • ElianVob
  • epbaCfIZQmHcJ