Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλή τον καθηγητή Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Yale, ξεκίνησαν ένα μακρόπνοο σχέδιο: έφτιαξαν μία βάση δεδομένων για να καταγράψουν και να εντοπίσουν γεωγραφικά, όλα τα είδη ζωής (χλωρίδα και πανίδα) που υπάρχουν πάνω στη Γη. Και το ονομάζουν Map of Life. Ο χάρτης της ζωής στον πλανήτη είναι ήδη στον «αέρα», σε beta version και περιλαμβάνει ήδη την τοποθεσία και πληροφορίες για περισσότερα από 25000 είδη.
Αν επισκεφτείτε την εφαρμογή στον browser σας, θα μπορέσετε να αναζητήσετε κάποιο φυτό ή ζώο με το όνομά του, ή να κάνετε δεξί κλικ σε κάθε περιοχή του πλανήτη στον χάρτη και να δείτε μία λίστα με είδη που είναι διαθέσιμα εκεί, σε μία ακτίνα, επιλέγοντας από μία drop down list την οικογένεια που σας ενδιαφέρει. Η πλήρης λίστα των ειδών, είναι και διαδραστική, επιτρέποντάς σας να προχωρήσετε σε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις για κάθε είδος.
Η ιδέα είναι προφανής: Οι επιστήμονες θέλουν να χαρτογραφήσουν τα περισσότερα από 2 εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών που είναι γνωστά μέχρι στιγμής, αν και ο αριθμός υπολογίζεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Το επόμενο στάδιο όμως, είναι να καταγραφεί η βιοποικιλότητα, κάτι αρκετά δύσκολο, λόγω των ελλειμματικών αναφορών μέχρι στιγμής. Φανταστείτε όμως να σας ενδιαφέρει ένα είδος ζώου το οποίο μετακινείται και να μπορείτε να παρακολουθήσετε σε αυτό τον χάρτη τις μετακινήσεις του πλυθισμού του!
Οι ερευνητές προς το παρόν είναι αρκετά απασχολημένοι «γεμίζοντας» την τράπεζα πληροφοριών με στοιχεία, αλλά ένα από τα άμεσα σχέδιά τους, είναι να δημιουργήσουν και mobile εφαρμογή, ώστε όταν επισκέπτεστε ένα τόπο, ή βρίσκεστε στην περιοχή σας, να μπορείτε να παρακολουθήσετε τις μετακινήσεις των ζώων ή να μπορείτε να ενημερώνεστε για τα είδη που είναι διαθέσιμα εκεί.
Πηγή: digitallife.gr
Εκτενέστερο άρθρο στα αγγλικά από το Nature εδώ