Ερευνητές του εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ ανέπτυξαν ένα καινοτόμο φορητό σύστημα που μεταδίδει τον ψηφιακό χάρτη του περιβάλλοντος χώρου του φέροντα! Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία ονομάζεται "Ταυτόχρονος Εντοπισμός Θέσης και Χαρτογράφηση".
Συνεχίζοντας τη συζήτηση από το post Άλογο στην υπηρεσία του δασολόγου διαπιστώνει κανείς ότι η φαντασία μερικές φορές μπορεί να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για χαρτογράφηση μέσω ρομπότ. Η συσκευή κατασκευάστηκε για να υποστηρίξει το προσωπικό διαχείρισης ειδικών συμβάντων (πχ. δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες) και να τους υποστηρίξει στην εκτίμηση και την κατανόηση της συνιστώσας του χώρου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες όπως:
- GPS για την καταγραφή της φυσικής θέσης του "χρήστη" (αυτός που κουβαλάει τη συσκευή πάνω του)
- LiDAR για καταγραφή της 'απάντησης' των παλμών φωτός σε οπτικό πεδίο 270 μοιρών
- Γυροσκόπια για να διορθώνουν τις μετρήσεις του LiDAR από το tilt λόγω της κίνησης του "χρήστη"
- Επιταχυνσιόμετρα για υπολογισμό της ταχύτητας κίνησης του "χρήστη"
- Βαρόμετρο για την καταγραφή των αλλαγών πίεσης του αέρα (χρήσιμο για κάποιον πυροσβέστη που ανεβοκατεβαίνει ορόφους κατά την επιχείρηση)
- Κάμερα με λογισμικό που καταγράφει 200(!) τύπους οπτικών αντικειμένων από τις εικόνες και αφορούν σε πρότυπα-μοτίβα (spatial patterns), 3d αντικείμενα και τοπογραφία.
Φυσικά τα δεδομένα που εξάγονται από την κάμερα αντιπαραβάλλονται με εκείνα των υπόλοιπων αισθητήρων για την ορθή απεικόνιση του χώρου. Αν οι διαδρομές του "χρήστη" περνούν από θέσεις που ήδη έχει επισκεφθεί και καταγραφεί, το σύστημα χρησιμοποιεί εκ νέου τα φρέσκα δεδομένα για τυχόν διορθώσεις/βελτιώσεις της προηγούμενης χαρτογράφησης.
Επίσης η συσκευή συνοδεύεται και από ένα 'κουμπάκι' πατώντα το οποίο ο "χρήστης" μπορεί να καταγράψει περιγραφική πληροφορία (σαν annotation). Ευτυχώς που υπάρχει και αυτό γιατί κατά τα άλλα ο "χρήστης" κάνει μόνο το περπάτημα.. Σύντομα δε οι ερευνητές αναμένουν ότι ούτε αυτό δεν θα χρειάζεται να κάνει καθώς το annotation θα δίνεται με φωνητικές εντολές.
Η εμπρόσθια όψη του συστήματος φαίνεται στη φωτογραφία ενώ ο κυρίως εξοπλισμός βρίσκεται στο σακίδιο πλάτης του "χρήστη".
{youtube width="600" height="500"}SY7rScDd5h8{/youtube}