Αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης
Στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΚ) 614/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το χρηματοδοτικό μέσο για το περιβάλλον (LIFE+), εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» (LIFE07 NAT/GR/000286). Το έργο υλοποιείται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Χάρτης της περιοχής του έργου
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.035.791,00 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 2.270.468,09 ευρώ (74,79%) αποτελεί Κοινοτική χρηματοδότηση. Το έργο συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Νησίδα ζωντανών δέντρων μαύρης πεύκης (Φωτ. ΕΚΒΥ)
Σκοποί και Δράσεις του έργου
Τα δάση μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές του έτους 2007. Το έργο LIFE+ «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» αποσκοπεί:
Α. Στην επίδειξη της εφαρμογής μιας δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» με κωδικό *9530 και στη διάδοση της χρήσης της στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Μεσογείου όπου απαντά η μαύρη πεύκη.
Β. Στην αποκατάσταση 290 ha του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) GR2520006 Όρος Πάρνωνας (και περιοχή Μαλεβής)» που αντιστοιχεί στο 68% της καμένης έκτασης του τύπου οικοτόπου στον ΤΚΣ.
Οι δράσεις του έργου είναι οι ακόλουθες:
A. Αποτίμηση των συνεπειών στον τύπο οικοτόπου «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα»
B. Επίδειξη μιας δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης
Γ. Εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης
Δ. Παρακολούθηση και αξιολόγηση της αποκατάστασης
Ε. Δράσεις πληροφόρησης και ενημέρωσης