Ένα ποσοστό των συναδέλφων Δασολόγων - Περιβ/λόγων καθώς και των Δασοπόνων εξιδικεύεται στη συλλογή δεδομένων πεδίου, την ανάλυση αυτών των δεδομένων με σκοπό τη διαχείριση ή την έρευνα των δασικών οικοσυστημάτων και τελικά τη χαρτογράφηση τους.
Υπάρχει πληθώρα λογισμικών που παρέχουν τις βασικές λειτουργίες για να επιτευχθούν οι παραπάνω σκοποί όπως είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS), τα υπολογιστικά φύλλα (spreadsheets) ή πιο εξελιγμένα στατιστικά πακέτα και γλώσσες προγραμματισμού όπως είναι το Minitab και η Python ή η γλώσσα R.
Παρόλα ταύτα πολλά απο τα παραπάνω λογισμικά ή γλώσσες προγραμματισμού δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες ενός Δασολόγου αναλυτή. Για παράδειγμα, σε σχέση με παλιότερες εποχές οι Δασολόγοι-Διαχειριστές σήμερα ερευνούν εκτός απο τη κατανομή των διαμέτρων και των υψών των δέντρων σε μία δειγματολειπτική επιφάνεια, τη τρισδιάσταστη θέση (Χ,Υ,Ζ) των δέντρων καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη δομή ολόκληρων οικολογικών κοινοτήτων, την οικολογία αυτών και τελικά τη παραγωγικότητα τους. Για να επιτευχθεί όμως αυτό εκτός απο την ανάλυση των χαρακτηριστικών (π.χ. θέση χ,ψ, στηθιαία διάμετρος, ολικό ύψος, ύψος κόμης, μέγεθος κόμης κτλπ) απαιτείται και αποδοτική απεικόνιση του. Το μεγαλύτερο μέρος των λογισμικών που χρησιμοποιούμε δεν τα καταφέρνει καλά σε αυτά τα σημεία.
Η σελίδα http://vterrain.org/Plants/Forestry/ παρουσιάζει ένα μέρος των λογισμικών που είναι διαθέσιμα και μπορούν να αποτυπώσουν τη δομή ενός δάσους σε `τρείς διαστάσεις`. Αρκετά απο αυτά είναι standalone λογισμικά ενώ κάποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν Add-ins σε υπολογιστικά φύλλα όπως είναι το excel. Χωρίς να έχω δοκιμάσει αρκετά μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε το Stand Visualisation System (SVS) που έχει αναπτυχθεί απο την Αμερικάνικη Δασολογική Υπηρεσία. Είναι σχετικά παλιό λογισμικό όμως παράγει αποτελέσματα που είναι επιστημονικά αποδεχτά. Ένα παράδειγμα αποτελέσματος τρισδιάστατης απεικόνισης φαίνεται στον σύνδεσμο: http://faculty.washington.edu/mcgoy/bitmaps/cover.gif. Επίσης υπάρχει και το αντίστοιχο excel add-in στην ιστοσελίδα http://mccarterforestry.com/projects/standviz-addin/index.html για τους πολύ ενθουσιώδεις χρήστες των υπολογιστικών φύλλων!
Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες και πιο αποδοτικές λύσεις απεικόνισης της τρισδιάσταστης δομής συστάδας, δάσους ή ακόμα και ολόκληρων οικοσυστημάτων. Παρόλα ταύτα δεν είμαι ειδικός σε αυτά και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη.
Ελπίζω συνάδελφοι να συνεισφέρετε σε αυτή τη λίστα παρουσιάζοντας τις δικές σας προτάσεις λογισμικού ή ακόμα και κώδικα.