«Είναι λάθος να θεωρούμε ξεχωριστό το Κτηματολόγιο από τη χαρτογράφηση. Ο Αντώνης Τρίτσης συνέλαβε σωστά το θέμα της τακτοποίησης του χώρου στην Ελλάδα ο οποίος ακολουθεί οθωμανικές συνήθειες επί της γης. Όμως, οι προσπάθειες εξευρωπαϊσμού προσέκρουαν στις συνήθειες αιώνων που είχε μια περιοχή όταν τα όρια του οικοπέδου έφταναν έως εκεί όπου ακουγόταν το γκάρισμα ενός γαϊδάρου», Ευ. Λιβιεράτος, υπουργός Περιβάλλοντος. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τους δασικούς χάρτες. «Πάμε πολύ αργά. Είναι τεράστιες οι καθυστερήσεις. Και αυτό οφείλεται στον τρόπο που καταρτίζονται με συνέπεια να έχουμε χιλιάδες ενστάσεις. Από τις 11 φάσεις ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών οι τέσσερις αφορούν τους ελέγχους».
Χρονοβόρα είναι επίσης και η διαδικασία ανάθεσης μελετών από την Κτηματολόγιο. Πχ. το κτηματολόγιο της Αθήνας που λόγω προσφυγών στο ΣτΕ η έγκριση μίας μελέτης καθυστέρησε 4 χρόνια! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι εκκρεμεί η εξέταση των 3.000 ενστάσεων που είχαν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη. Τις μεγάλες αποκλίσεις που εμφανίζει το κτηματολόγιο της χώρας με τις παθογένειες δεκαετιών διαπιστώνει και το πόρισμα ειδικής ομάδας τεχνοκρατών από την Αυστρία, την Ισπανία και την Ολλανδία που επισκέφτηκαν την Κτηματολόγιο ΑΕ. Στο κείμενο που έχει στα χέρια του ο υπουργός Περιβάλλοντος και είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού, οι εμπειρογνώμονες εντοπίζουν σημαντικά κενά στο management της εταιρείας, στην νομοθεσία αναφορικά με την ανάθεση των μελετών κτηματογράφησης με τις σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και στον τρόπο σύνταξης των δασικών χαρτών.
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013:
1. Σύσταση ομάδας εργασίας που θα αναλάβει το συντονισμό δράσεων για την αλλαγή του πλαισίου που αφορά τη σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν στην ανάγκη να μειωθούν τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας (σ.σ. οι μελέτες ανατίθενται μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες μελετητές).
2. Διοικητική αναδιοργάνωση της Κτηματολόγιο Α.Ε. που προβλέπει την συνένωση με τον Οργανισμό Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΟΚΧΕ). Ο τελευταίος έχει στην ευθύνη του τη χαρτογράφηση των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας και αποτελεί το νομικό υπόβαθρο του κτηματολογίου.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια Κτηματολόγιο και ΟΚΧΕ λειτουργούσαν ανταγωνιστικά με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και «σφαγή» μεταξύ των στελεχών. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών. «Σήμερα ο ΟΚΧΕ κάνει κτηματογραφήσεις (π.χ. Γαύδο, Ελαφονήσι) και η Κτηματολόγιο κάνει και χάρτες που είναι αρμοδιότητα του ΟΚΧΕ», «αν δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ούτε το Κτηματολόγιο» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Τέλος, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό και πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Πηγές:
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=484989
http://www.cretalive.gr/greece/view/apeilhtikos-o-raichempach-gia-to-ethniko-kthmatologio/50091
http://www.forologoumenos.gr/permalink/21807.html
Το άκυρο: Αλλά και το γεγονός ότι οι δασικοί χάρτες βασίζονται σε αεροφωτογραφίες του 1945 είναι προβληματικό όπως είπε ο υπουργός ανοίγοντας μάλιστα και πάλι τη συζήτηση για τον ορισμό του δάσους. «Μια γενναία αντιμετώπιση θα ήταν "ξεχνάμε τα πάντα και ορίζουμε σήμερα τι είναι δάσος"», τόνισε ο κ. Λιβιεράτος.