Για μια ακόμη χρονιά, στη διάρκεια του καλοκαιριού, επαναλαμβάνεται το ίδιο εφιαλτικό, για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, σενάριο, με τις αμέτρητες πυρκαγιές και τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκαλούνται από αυτές ...
Οι εξαγγελίες των πολιτικών φορέων, για την επανεξέταση του «δόγματος δασοπυρόσβεσης» και την ανάγκη βελτίωσης του (αποδεδειγμένα) αναποτελεσματικού τρόπου λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, που ακολούθησαν, βρίσκονται ξανά στην κρίση της Ελληνικής κοινωνίας ...
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και οι Γεωτεχνικοί (Δασολόγοι-Γεωπόνοι-Κτηνίατροι Γεωλόγοι και Ιχθυολόγοι) που εκ των πραγμάτων θα κληθούν, στα πλαίσια των ασκούμενων αρμοδιοτήτων τους, να διαχειριστούν αυτή την κοινωνική, οικονομική και οικολογική κρίση και να προτείνουν μέτρα για την πρόληψη ή και την αποκατάσταση των προκαλούμενων καταστροφών, είτε αυτές αφορούν στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον, είτε στην κτηνοτροφία και τους λοιπούς φυσικούς πόρους (έδαφος – νερό), δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι.
Απαιτούμε, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, να σταματήσουν οι αυτοσχεδιασμοί, οι εξαγγελίες μεγαλόπνοων σχεδιασμών και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αφού την ίδια στιγμή προωθούνται και στηρίζονται πολιτικά, διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε άσχετα νομοσχέδια, που ευνοούν, στο όνομα της υποτιθέμενης «ανάπτυξης» (με ή χωρίς εισαγωγικά) την αποδυνάμωση του νομικού πλαισίου για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος και την περιθωριοποίηση ή ακόμα και την εξαφάνιση των δημόσιων αρχών που έχουν την αρμοδιότητα προστασίας τους.
Τελευταίο κρούσμα η διαφαινόμενη απόπειρα διχοτόμησης ή και τριχοτόμησης των αρμοδιοτήτων της δασικής υπηρεσίας, ανάμεσα σε διάφορα Υπουργεία, που μας βρίσκει ριζικά αντίθετους, δεδομένου ότι θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την προστασία των δασών, προκαλώντας πλήρη σύγχυση και διοικητικό χάος στη δημόσια διοίκηση και συνεπώς στην πολιτική που ασκείται στο αγροτικό και δασικό περιβάλλον.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, καλεί όλους τους φορείς (επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς) αλλά και κάθε ενεργό πολίτη και εργαζόμενο Γεωτεχνικό, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτή την αμφίσημη πολιτική, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα έτη και οδήγησε στη σημερινή κατάσταση (που τα δασικά οικοσυστήματα καταστρέφονται από πυρκαγιές ή άλλες αιτίες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη) και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή πολιτικής για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος γα να ανατρέψουμε, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας της υπαίθρου, τις συγκεχυμένες και αποσπασματικές πολιτικές που στην πράξη το μόνο που προκαλούν είναι να οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και να οδηγούν στην καταστροφή των δασών και να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο αρχών και αξιών που θα επιβάλλει:
- Την θωράκιση του νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και κυρίως απέναντι σε κάθε σκέψη αναθεώρησης των άρθρων 24 και 117 του συντάγματος.
- Την αναθεώρηση του πλαισίου δασοπροστασίας με την κατάργηση νόμων και διατάξεων αντιδασικού χαρακτήρα, που είδαμε να εισάγονται και να ψηφίζονται από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια.
- Την ολοκλήρωση (με γρήγορους ρυθμούς) του Δασικού Κτηματολογίου και Δασολογίου και τον χωροταξικό σχεδιασμό με βάση την καταγραφή των φυσικών πόρων και των υποδομών.
- Την καταγραφή και την αντιμετώπιση των παρανομιών που έχουν γίνει στο δασικό χώρο.
- Την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων φυσικών πόρων (εδάφους –υδάτινων πόρων), στοιχείων, που είναι τα μόνα που απομένουν σε μια κοινωνία και μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη αυτής της οικονομικής κρίσης.
- Την αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών με κάθετη διάρθρωση και λειτουργία και τη δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας που θα κινείται με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και θα παρέχει, με ευθύνη του κράτους, υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο, για όλο το χρόνο, καθώς και τη σταθερή χρηματοδότηση δασικών δραστηριοτήτων που ενδυναμώνουν την πρόληψη των Δασικών πυρκαγιών.
- Τη θεσμοθέτηση της πραγματικής υποχρέωσης του κράτους, να προβαίνει άμεσα, στην αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων και την κήρυξη τους, ως αναδασωτέων.
- Την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις και την οριστική λήξη του καθεστώτος των αυθαιρέτων, που στη χώρα μας διαιωνίζεται πάντα σε βάρος των δασών και της δημόσιας περιουσίας.
- Την λήψη μέτρων για αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης των δασών, με στόχο την αειφορία των καρπώσεων και το δημόσιο συμφέρον.
- Τη στήριξη της ορεινής οικονομίας και των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά και άμεσα προβλήματα (άμεσες αποζημιώσεις, επισκευή και κατασκευή σπιτιών, αποθηκών, στάβλων, αρδευτικών και άλλων υποδομών, καθώς και των εκμεταλλεύσεων τους).
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι έτοιμο να συζητήσει και να συμβάλλει με τη θεσμική του συμμετοχή και τις πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις του στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των συντελεστών δασοπροστασίας, σε όποιο επίπεδο του ζητηθεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Κατέβαστε εδώ την ανακοίνωση σε PDF