Ειδήσεις, σχόλια και πληροφορίες για την παραγωγή, διάθεση και δικτύωση δασικών και αγροτικών προϊόντων και την διάδοση και καλλιέργεια νέων ειδών

Νέο ανανεωμένο μπλοκ για την τρούφα στην Ελλάδα

Περισσότερα
16/05/2013 01:00 - 30/10/2013 10:16 #1944 από billchrisimport
Είναι αρκετός ο καιρός που δεν επισκέφθηκα την ιστοσελίδα και δεν προσπάθησα να δημοσιεύσω κάτι γύρω από την τρούφα. Ο λόγος για την πολύμηνη απουσία μου έγκειται στο γεγονός και μόνο ότι τόσο καιρό προσπαθούσα να ολοκληρώσω το νέο και ανανεωμένο μπλοκ με ποιο εύκολη χρήση και περισσότερες πληροφορίες γύρω από την ελληνική τρούφα και τα στάδιά της ( από τη συλλογή μέχρι τη μεταποίηση και την εξαγωγή).

Επισκεφθείτε λοιπον το νένο ανανεωμένο μπλοκ και ενημερωθείτε κατάλληλα για θέματα που αφορούν την τρούφα πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΟΥΦΑ
Με απεριόριστη εκτίμηση
Βασίλειος Χριστόπουλος
Last edit: 30/10/2013 10:16 by billchrisimport.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: dimmihel

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/05/2013 19:49 - 18/05/2013 20:58 #1945 από pachanga
Αγαπητέ συνάδελφε σε ευχαριστούμε θερμά για τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Η δουλειά που κάνει το ινστιτούτο στον τομέα αυτό αξίζει πραγματικά. Μιας και βρίσκεσαι μέσα στην έρευνα θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς προχωράει το θέμα αυτήν την περίοδο, αν τρέχουν προγράμματα ερευνητικά ή αν υπάρχει η δυνατότητα για υποβολή τέτοιων ερευνητικών θεμάτων για χρηματοδότηση. Το ενδιαφέρον του κόσμου νομίζω θα προσελκυθεί μόλις διαπιστώσει ένα ελάχιστο επίπεδο ρίσκου σε αυτήν την καλλιέργεια αλλά και όταν υπάρξει ένας "οδηγός" από το έδαφος μέχρι την πώληση της τρούφας διότι είναι μια άκρως ιδιαίτερη περίπτωση η οποία μπορεί να αποφέρει μεσοπρόθεσμα σημαντικά έσοδα.

choose. life
Last edit: 18/05/2013 20:58 by pachanga.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: billchrisimport

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/05/2013 19:28 #1946 από Alex
Ευχαριστούμε πολύ για τις 'γεμάτες' πληροφορίες, τα άρθρα είναι πολύ κατατοπιστικά.

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: billchrisimport

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2013 09:08 #1948 από drstamato
Δεν ξέρω αν σου το είπα Alex προχθές. Εγώ πάντως ξεκινάω φυτεία τρούφας σε 20 στρέμματα στην Αρκαδία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2013 09:35 #1949 από billchrisimport
Αγαπητέ συνάδελφε καλημέρα
Εκ πρώτης ευχαριστώ για τις φιλοφρονήσεις.

Σε επίπεδο ερευνητικό αυτή τη στιγμή οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δυστυχώς είμαστε πολλές δεκαετίες πίσω από τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους νεοανερχόμενους στο χώρο της τρούφας Ισπανούς με 10.000 οικογένειες στα βόρεια της χώρας να ασχολούνται αποκλειστικά με την τρουφοκαλλιέργεια και τη συλλογή άγριας τρούφας.

Παραταύτα, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από ιδιώτες που κατά καιρούς μας συμβουλεύονται και δειλά δειλά έχουμε κάποιες υποτυπώδεις εξαγωγές και νωπής τρούφας και μεταποιημένων προϊόντων.

Όσο για τον οδηγό στον οποίο αναφέρεστε, προσπαθώ σιγά σιγά να τον δημιουργήσω δωρεάν μέσω ενός blog για την τρουφοκαλλιέργεια. Αναζητήστε το στο διαδίκτυο και θα δείτε περισσότερες πληροφορίες. Απλά να προσθέσω ότι η εγκατάσταση μιας φυτείας με δέντρα εμβολιασμένα με είδη τρούφας δεν είναι εύκολη καλλιέργεια όπως θεωρείται από πολλούς και δεν θα σε κάνει εκατομμυριούχο από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι μια αγροτική καλλιέργεια που θέλει ενασχόληση, φροντίδα και προσωπική εργασία για να σου αποδώσει τα μέγιστα.

Τέλος, να προσθέσω όσων αφορά την πώληση (ίσως το βασικότερο κομμάτι και η μέγιστη ανησυχία όσων ενδιαφέρονται) του τελικού προϊόντος υπάρχουν καποιες βάσεις δεδομένων που είναι για εισαγωγείς του εξωτερικού και που μπορεί κανείς δωρεάν ή με κάποια συνδρομή να προωθήσει τα προϊόντα του.

Με εκτίμηση
Χριστόπουλος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/05/2013 10:46 #1950 από dimmihel
Καλημέρα συνάδελφε billchrisimport,

Σε ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μοιράζεσαι με την κοινότητα των Δασολόγων μέσω των αναρτήσεων σου.

Παρακολουθώ το θέμα με την τρούφα αρκετά χρόνια τώρα. Θυμάμαι ακόμα απο τα φοιτητικά μου χρόνια συζητούσα με ένα συνάδελφο και φίλο την έναρξη μίας καλλιέργειας στη Βόρεια Ελλάδα. Παρόλα ταύτα η ιδέα έμεινε στον αρχικό σχεδιασμό διότι τραβήξαμε διαφορετικά επαγγελματικά μονοπάτια.

Εντόπισα το blog που αναφέρεις στην προηγούμενη σου ανάρτηση και ομολογώ ότι δεν περίμενα να βρώ αυτόν το πλούτο πληροφοριών συγκεντρωμένο σε ένα ιστότοπο. Θεωρώ ότι η καλλιέργεια της τρούφας έχει έντονο δασολογικό ενδιαφέρον, ενώ σαν καθημερινός αναγνώστης του dasologoi.gr θα με ενδιέφερε να διαβάζω τα νέα της ενασχόλησης σου με την τρούφα αλλά και νέα για τις επιχειρηματικές σου δραστηριότητες με το αντικείμενο. Νομίζω πολλοί αναγνώστες θα επωφεληθούν απο μία αποκλειστική ενότητα στην αρχική ιστοσελίδα που θα περιέχει αποκλειστικά δικό σου υλικό για την τρούφα.

Φυσικά τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και δεν ξέρω αν εκφράζουν τις απόψεις των πρωτεργατών του ιστοτόπου, αλλά μία συνεργασία με το παραπάνω μοντέλο νομίζω θα επωφελούσε και τις δύο πλευρές.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: billchrisimport

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/05/2013 08:14 #1951 από pachanga
Έχω μελετήσει το βιβλίο του κ. Γάτσιου περί τρούφας ενώ και από μια συνάντηση με τον Δρ. Διαμαντή στο παρελθόν κατάλαβα αυτό ακριβώς που μας περιγράφεις: δεν είναι εύκολη καλλιέργεια και θέλει ιδιαίτερες συνθήκες αλλά και προσωπικό έργο για να έλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εξαιρετική δουλειά στο blog. Αντιλαμβάνομαι ότι η ουσιαστική παραγωγή ξεκινά μετά την 4-5ετία; αν αφήσεις την τρούφα περισσότερο χρόνο μέσα στο έδαφος, θεωρητικά αυτή θα συνεχίσει να αυξάνει, αναλογικά με την αύξηση του δέντρου; επίσης ισχύει το γεγονός ότι σε κάποια φάση το χωράφι χρειάζεται μια καλή περίφραξη γιατί το μυρίζουν τα ζώα και υπάρχει φόβος να καταστραφεί η καλλιέργεια;
Και κάτι τελευταίο: πρόκειται για μια καλλιέργεια συμπληρωματική θα λέγαμε για το εισόδημα του αγρότη ή θα μπορούσε να εξελιχθεί στην πρωτεύουσα παραγωγή του; διότι ναι μεν οι ποσότητες μπορεί να είναι σημαντικές αλλά μήπως απαιτείται και κάποιου είδους πιστοποίηση ποιότητας σχετικά με το προϊόν προκειμένου να έχει υψηλή τιμή πώλησης; Ευχαριστώ.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/05/2013 09:02 #1954 από billchrisimport
1ο: Η παραγωγή όντως ξεκινάει μετά την 5ετία με pic (ανώτερο σημείο) γύρω στα 15 με 20 χρόνια. Εξαρτώμενη βέβαια απόλυτα από τις συνθήκες διαχείρισης της φυτείας.

2ο: Το μέγεθος της τρούφας, δηλαδή της καρποφορίας του μύκητα δεν εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του δέντρου. Μπορείς να έχεις και μεγάλα καρποσώματα σε δέντρα ηλικίας 7 ετών. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι είναι μύκητας και έχει ένα συγκεκριμένο κύκλο ζωής μέσα στο έτος. Άρα για παράδειγμα η μελανόσπορη που συλλέγεται το χειμώνα, αν την αφήσεις στο έδαφος περισσότερο από την στιγμή της ωρίμανσης, όπως όλα τα μανιτάρια, θα σαπίσει, θα απελευθερώσει τα σπόριά της και θα αποδομηθεί από τη μικροπανίδα του εδάφους. Συνεπώς μεγαλύτερα δέντρα δεν συνεπάγεται και μεγαλύτερων διαστάσεων τρούφες.

3ο: Η περίφραξη πρέπει να γίνει εξαρχής για να μην έχεις οποιαδήποτε προβλήματα όχι μόνο με τα ζώα που είναι θηρευτές της τρούφας αλλά και με ζώα που μπορεί να σου φάνε τα δέντρα.

4ο: Ένα παράδειγμα από την Ισπανία είναι ότι πολλοί αγρότες ξεκινούν την τρουφοκαλλιέργεια ως συμπληρωματική, στην πορεία όμως το κάνουν ως κατ' εξοχήν ενασχόληση γιατί αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα με το λιγότερο δυνατό κόστος. Σε γενικές γραμμές μια φυτεία 10 στρεμμάτων με έσοδα γύρω στα 800 - 1500€ το στρέμμα μπορεί να σου δώσει ένα ικανοποιητικό ετήσιο εισόδημα ως παραγωγός. Ως έμπορος και μεταποιητής θα μπορούσες μέχρι και να διπλασιάσεις το κέρδος σου ανάλογα το προϊόν που θες να προωθήσεις.

5ο: Η πιστοποίηση α) αν προωθείς φρέσκια τρούφα έγκειται στο γεγονός ότι τα δεντρύλιά σου είναι ήδη πιστοποιημένα, και β) αν προωθείς μεταποιημένα προϊόντα θες μια άλλη διαδικάσια που καλό είναι να συμβουλευτείς μια ιδιωτική εταιρία συμβούλων.

Ελπίζα να σε κατατόπισα

Με εκτίμηση
Χριστόπουλος
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: pachanga

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/05/2013 17:20 #1955 από pachanga
Κατατοπιστικότατος. Για περισσότερες πληροφορίες πως μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή; Ευχαριστώ.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/05/2013 19:40 #1958 από billchrisimport
Για περαιτέρω πληροφορίες
είτε στο blog είτε τηλεφωνικά ή μέσω e-mail.
Όποτε θελήσεις στη διάθεσή σου

Με εκτίμηση
Χριστόπουλος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.255 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • NeAWXBlg
  • CharlesUnOle
  • ElianVob
  • epbaCfIZQmHcJ
  • TrPOKYXMPYOcEh