Υπολογιστές, servers, εκτυπωτές και plotters, συσκευές gps και ότι μπορεί να χρειαστεί ένα γραφείο ή ένας δασολόγος στο πεδίο απο πλευράς εξοπλισμού

LaserAce Hypsometer - εξολισμός μέτρησης ύψους, στηθιαίας διαμέτρου και όγκου

Περισσότερα
30/12/2011 19:54 #650 από dimmihel
Κατα τη διάρκεια των Δασολογικών μας σπουδών οι περισσότεροι εκπαιδευτήκαμε στη συλλογή μετρήσεων ιστάμενων δέντρων με χρήση παλαιότερων μέσων όπως το υψόμετρο Haga, το ρελασκόπιο του Dr. Bitterlich και το κλισίμετρο. Ακόμα πιστεύω πως αυτά τα μέσα αυτά είναι πάρα πολύ χρήσιμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, παρόλα ταύτα για επαγγελματικούς/ερευνητικούς σκοπούς μερικά απο αυτά είναι κάπως απαρχαιωμένα.

Το LaserAce-Hypsometer είναι ἐνα ψηφιακό μέσο μέτρησης αποστάσεων, ύψους, διαμέτρου σε διάφορα ύψη και όγκου απο απόσταση. Για τη μέτρηση το LaserAce εκπέμπει ακτίνα λἑϊζερ η οποία ανακλάται στο ιστάμενο δέντρο που μας ενδιαφέρει, ενώ έπειτα υπολογίζεται η απόσταση και η γωνία με την οποία στοχεύουμε. Επιπλέον υπολογισμοί γίνονται επι-τόπου στο εσωτερικό της συσκευής για την εκτίμηση του όγκου και της διαμέτρου.

Κατα τη γνώμη μου το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι πως το μόναδικό σημείο αναφοράς για τις μετρήσεις είναι ο παρατηρητής ενώ δεν απαιτείται να μετρήσουμε την απόσταση απο το δέντρο με μετροταινία πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μέτρησης παραμέτρων του ιστάμενου δέντρου.

Απο την εμπειρία μου σε δάσος χαμηλής πυκνότητας (π.χ. 400 - 500 δέντρα / ha, συγκόμωση 50-60% /ha), με αρκετά ήπια τοπογραφία (π.χ 5 - 10% κλίση), χαμηλό υπόροφο (π.χ 50εκ - 100εκ) και μικρό ποσοστό απο ξυλώδη συντρίμια υλοτομίας: η μέτρηση στηθιαίας διαμέτρου, συνολικού και εμπορεύσιμου ύψους, δύο διαστάσεων κόμης για υπολογισμό επιφάνειας κόμης και υπολογισμό όγκου με επι τόπου υπολογισμό μορφαρίθμου απαιτεί 1.5 - 2 λεπτά / δέντρο.

Η σημερινή του τιμή εκτιμάται στα 2000 - 2500 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό:
www.geosolution.com/mdl_hypsometer.htm
www.forestrytools.com.au/LaserAce%20Hypsometer%20Manual.pdf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/12/2011 21:48 #651 από Iordanis
Πολύ χρήσιμη πληροφορία Δημήτρη

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/01/2012 02:10 #659 από s@m
Ωραίο μηχάνημα Δημήτρη. Έχεις υπ'όψιν σου μήπως κάτι φτηνότερο για κάποιον που δε μπορεί να αφομοιώσει αυτό το έξοδο μέσω της δουλειάς του; Έτσι για να υπάρχει σαν εργαλείο. Άντε και καλή χρονιά!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/01/2012 02:35 #665 από dimmihel
S@m νομίζω ότι για τις ικανότητες του εξοπλισμού η τιμή είναι πάρα πολύ λογική ενώ μπορεί να αποροφηθεί σαν εξοπλισμός μέσο κάποιου προγράμματος ΟΑΕΔ ή άλλου kick-start προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση φυσικά, για 100% απόσβεση ο Δασολόγος-Περιβ/λόγος που θα το αγοράσει θα πρέπει να απασχολείται επι το πλήστον με την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών ή εκτίμησης-χαρτογράφησης όγκου και βιομάζας.

Ίσως οι συνάδελφοι που απασχολούνται στο Δημόσιο να γνωρίζουν την ύπαρξη του και να το χρησιμοποιούν ήδη στις μετρήσεις τους.

Ανάλογο εξοπλισμό σε χαμηλότερες τιμές δεν έχω υπόψιν μου αλλά για μέτρηση αποστάσεων και ύψους γνωρίζω το Haglof Vertex Hypsometer IV (τιμή περίπου 1500 ευρώ) το οποίο όμως δουλεύει με υπέρηχους ενώ απαιτείται το "στήσιμο" σημείου αναφοράς (transponder) πριν τις μετρήσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/02/2013 00:41 #1644 από dimmihel
Επαναφέρω την ανάρτηση διότι κάνω έρευνα αγοράς για εξοπλισμό μέτρησης αποστάσεων και υψών δέντρων με χρήση laser.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα που παρουσίασα παλιότερα το έχω δουλέψει και έμεινα αρκετά ικανοποιημένος όμως ίσως υπάρχει κάτι εκεί έξω που είναι καλύτερο;

Καμία εμπειρία επι του θέματος;

Δ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/02/2013 05:51 - 08/02/2013 05:53 #1645 από pachanga
Φίλε Δημήτρη χωρίς να έχω καμία εμπειρία στο θέμα, έχω πάθει πλάκα με αυτό
Σου επισυνάπτω και ένα paper που είδα και μου μοιάζει ότι έχει σχέση με την εφαρμογή του ;)
www.ucc.ie/en/planforbio/Documents/PAIS.pdf

choose. life
Last edit: 08/02/2013 05:53 by pachanga.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/02/2013 15:42 - 08/02/2013 21:05 #1646 από drstamato
Το έχουμε δοκιμάσει το 2005 που τότε πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Το ελέγξαμε σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους (όχι με το ρελασκόπιο που ούτως ή άλλως δεν είναι όργανο ακρίβειας αλλά περισσότερο εκτίμησης) και είναι ακριβές και εύχρηστο. Ωστόσο δεν το πήραμε γιατί τότε ήταν πανάκριβο.
Last edit: 08/02/2013 21:05 by drstamato.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/02/2013 19:05 #1649 από dimmihel
Αυτό που με προβληματίζει είναι οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες μπορεί να αποδόσει αυτά που περιγράφουν οι κατασκευαστές.

Για παράδειγμα σε δάσος με συγκόμωση μεγαλύτερη του 70 % ο παρατηρητής σίγουρα θα δυσκολευτεί αρκετά να βρεί το κατάλληλο άνοιγμα ώστε να πετύχει την κορυφή ενός δέντρου. Μην ξεχνάμε ότι το laser πρέπει να χτυπήσει την κορυφή για να πάρουμε μέτρηση. Επίσης όταν έχει πολύ μεγάλη υγρασία σε ύψος 10 - 20 μέτρα απο το έδαφος το laser θα δυσκολευτεί να διαπεράσει το σύνεφο υγρασίας δίνοντας λάθος μετρήσεις, ενώ φαντάζομαι σε δάση με έντονο υπόροφο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Προσανατολίζομαι σε μία υβριδική λύση του τύπου Vertex Laser VL402 And Laser L402 όπου ο παρατηρητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το όργανο είτε σαν laser, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, ή με υπέρυχους εφόσον η συγκόμωση είναι τόσο υψηλή που δεν μπορεί το laser να ταξιδέψει ως την κορυφή. Το μειονέκτημα των υπέρηχων είναι ότι χρειάζεται και δεύτερο άτομο για τις μετρήσεις αν θέλουμε να είμαστε αποδοτικοί, διότι απαιτείται σημείο αναφοράς (στόχος) πρίν στοχεύσουμε στην κορυφή ενώ απαιτείται και καλιμπράρισμα πριν τη χρησιμοποίηση του.

Υγ. Pachanga μου αρέσει το μηχανάκι στο paper ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/02/2013 19:55 - 08/02/2013 21:04 #1650 από drstamato
Στα δάση με μεγάλη συγκόμωση ούτως ή άλλως έχουμε προβλήματα τοποθέτησης με οποιανδήποτε μέθοδο για να χτυπήσουμε κορυφή. Το ίδιο συμβαίνει σε συστάδες με έντονο υπόροφο που είναι δύσκολες οι μετακινήσεις.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ακριβώς αυτό. Το ότι μπορούμε να σταθούμε όπου μας βολεύει.

Για το θέμα της υγρασίας δεν αντιμετωπίσαμε τότε πρόβλημα και δεν ξέρω αν υπάρχει όντως πρακτικό πρόβλημα.
Last edit: 08/02/2013 21:04 by drstamato.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/02/2013 20:11 #1651 από dimmihel
Συμφωνώ ότι υπάρχει πρόβλημα όπως το περιγράφεις συνάδελφε.

Το ζήτημα είναι ότι με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, (π.χ. παραδοσιακό με μετροταινία / κλισίμετρο) ή τεχνολογικά πιο εξελιγμένο (π.χ. υπέρηχους / στόχος) αρκεί να μπορούμε να έχουμε οπτική επαφή με την κορυφή σαν παρατηρητές και έπειτα μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση / μέτρηση του ύψους . Με τους υπέρηχους ίσως να υπάρχει μικρό θέμα όσον αφορά τον υπόροφο σε οριζόντια όμως διάσταση (π.χ ο υπόροφος δρά σαν εμπόδιο για την επικοινωνία μεταξὐ του μηχανήματος των υπέρηχων με το στόχο που συνήθως βρίσκεται στο στηθιαίο ύψος του δέντρου που μετράμε).

Απο την άλλη με το laser πρέπει όχι μόνο να έχουμε οπτική επαφή με την κορυφή αλλά και να μπορεί να ταξιδέψει το laser χωρίς εμπόδια (π.χ. υπόροφος, κλαδιά δέντρου κτλ) εώς την κορυφή και να επιστρέψει στον παρατηρητή.

Έχω αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υγρασίας σε μετρήσεις ύψους με laser στους τροπικούς. Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στα δάση της Ελλάδας αλλά το μηχάνημα θα ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου έτσι και αλλιώς οπότε το θεωρώ σαν πιθανό πρόβλημα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.339 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • NeAWXBlg
  • CharlesUnOle
  • ElianVob
  • epbaCfIZQmHcJ
  • TrPOKYXMPYOcEh