Κατα τη διάρκεια των Δασολογικών μας σπουδών οι περισσότεροι εκπαιδευτήκαμε στη συλλογή μετρήσεων ιστάμενων δέντρων με χρήση παλαιότερων μέσων όπως το υψόμετρο Haga, το ρελασκόπιο του Dr. Bitterlich και το κλισίμετρο. Ακόμα πιστεύω πως αυτά τα μέσα αυτά είναι πάρα πολύ χρήσιμα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, παρόλα ταύτα για επαγγελματικούς/ερευνητικούς σκοπούς μερικά απο αυτά είναι κάπως απαρχαιωμένα.
Το LaserAce-Hypsometer είναι ἐνα ψηφιακό μέσο μέτρησης αποστάσεων, ύψους, διαμέτρου σε διάφορα ύψη και όγκου απο απόσταση. Για τη μέτρηση το LaserAce εκπέμπει ακτίνα λἑϊζερ η οποία ανακλάται στο ιστάμενο δέντρο που μας ενδιαφέρει, ενώ έπειτα υπολογίζεται η απόσταση και η γωνία με την οποία στοχεύουμε. Επιπλέον υπολογισμοί γίνονται επι-τόπου στο εσωτερικό της συσκευής για την εκτίμηση του όγκου και της διαμέτρου.
Κατα τη γνώμη μου το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι πως το μόναδικό σημείο αναφοράς για τις μετρήσεις είναι ο παρατηρητής ενώ δεν απαιτείται να μετρήσουμε την απόσταση απο το δέντρο με μετροταινία πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία μέτρησης παραμέτρων του ιστάμενου δέντρου.
Απο την εμπειρία μου σε δάσος χαμηλής πυκνότητας (π.χ. 400 - 500 δέντρα / ha, συγκόμωση 50-60% /ha), με αρκετά ήπια τοπογραφία (π.χ 5 - 10% κλίση), χαμηλό υπόροφο (π.χ 50εκ - 100εκ) και μικρό ποσοστό απο ξυλώδη συντρίμια υλοτομίας: η μέτρηση στηθιαίας διαμέτρου, συνολικού και εμπορεύσιμου ύψους, δύο διαστάσεων κόμης για υπολογισμό επιφάνειας κόμης και υπολογισμό όγκου με επι τόπου υπολογισμό μορφαρίθμου απαιτεί 1.5 - 2 λεπτά / δέντρο.
Η σημερινή του τιμή εκτιμάται στα 2000 - 2500 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό:
www.geosolution.com/mdl_hypsometer.htm
www.forestrytools.com.au/LaserAce%20Hypsometer%20Manual.pdf