Τα δάση της Μεσογείου χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους για αιώνες, αλλά η σημερινή τους έκταση και κατάσταση έχουν διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο τις τελευταίες δεκαετίες. Η υπερβόσκηση που προωθείται από τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές, η αύξηση των πυρκαγιών και η τουριστική ανάπτυξη έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση των δασών, η οποία απειλεί τα δασικά είδη.
Σε αυτή τη μελέτη εξετάζουμε τη σχέση του Pipistrellus hanaki, ενός είδους νυχτερίδας που περιορίζεται στην Κυρηναϊκή της Λιβύη και την Κρήτη, με τα υπολειμματικά δάση της Κρήτης. Η ραδιοπαρακολούθηση αρσενικών (το φθινόπωρο) και θηλαζουσών θηλυκών (στις αρχές του καλοκαιριού) νυχτερίδων στο βορειοδυτικό Ψηλορείτη έδειξε ότι το P. hanaki χρησιμοποιεί μια σειρά από τύπους καταφυγίων, αλλά για την αναζήτηση των εντόμων με τα οποία τρέφονται, τα δάση Quercus (πουρνάρια, λιόπρινα και βελανιδιές) και οι παλιές καλλιέργειες δέντρων προτιμούνται σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ανοικτές περιοχές, οι νεαροί κυπαρισσώνες και οι θαμνότοποι αποφεύγονται.
Για να αποκαλύψουμε τα πρότυπα της καταλληλότητας των οικοτόπων για το είδος, μοντελοποιήσαμε με το Maxent την πιθανή κατανομή του στην Κρήτη χρησιμοποιώντας τα κλιματολογικά δεδομένα της Chelsa Climatology. Το μοντέλο που προέκυψε έδειξε μεγάλη πιθανότητα παρουσίας γύρω από τα βουνά της κεντρικής και δυτικής Κρήτης, όπου υπάρχουν δάση και συστάδες πουρναριών, πεύκων και κυπαρισσιών και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Η ισχυρή εξάρτηση αυτού του είδους, που απαντάται σε ένα μικρό κομμάτι της νοτιοανατολικής μεσογείου, από τα δάση και τις παλιές καλλιέργειες δέντρων τονίζει την ανάγκη διατήρησης αυτών των τύπων ενδιαιτημάτων. Η επιτόπια προστασία των δασών και οι φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους στην Κρήτη.
Η εργασία με πρωτότυπο τίτλο "The importance of forest conservation for the survival of the range-restricted Pipistrellus hanaki, an endemic bat from Crete and Cyrenaica" είναι των Π. Γεωργιακάκη, Δ. Πουρσανίδη, Μ. Καντζαρίδου, Γ. Κοντογιώργου και D. Russo και δημοσιεύτηκε στο Mammalian Biology Volume 93, November 2018, Pages 109-117.