Οικολογία


320px-Crotalus-basiliscus-basiliskenklapperschlange

Τα όρια του αστικού μύθου αγγίζει η πεποίθηση πολλών κατοίκων, κυρίως επαρχιακών πόλεων, ότι οικολόγοι αμολούν... φίδια σε δασικές περιοχές και κυρίως οχιές!
Την άποψη αυτή επιχειρεί να καταρρίψει ο Ηλίας Στραχίνης, μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρίας, ο οποίος με την... εις άτοπον απαγωγή αποδεικνύει ότι είναι αδύνατον να ισχύει κάτι τέτοιο. «Ας υποθέσουμε ότι μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα διαπιστώνει πως ο πληθυσμός των φιδιών μιας περιοχής είναι μικρός και αποφασίζει να τον αυξήσει, απελευθερώνοντας έναν μεγάλο αριθμό από αυτά. Θα πρέπει λοιπόν να συλλέξει αρκετά άγρια φίδια και κρατώντας τα αιχμάλωτα σε ειδικές εγκαταστάσεις να περιμένει τους γόνους εξηγεί ο κ. Στραχίνης σε άρθρο του που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα http: //www. herpetofauna.gr.

Στο πλαίσιο της επίδειξης της εφαρμογής της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης και για τη διάδοση της χρήσης της, δημοσιεύθηκε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και έκφρασης γνώμης των ειδικών στη μεταπυρική διαχείριση και του δασικού προσωπικού της πράξης για:

  • τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά και της ανάπτυξης παρόμοιων μεθόδων
  • την ευχρηστία της δομημένης προσέγγισης
  • τη δομή και τα κριτήρια της δομημένης προσέγγισης

Ωστόσο το ερωτηματολόγιο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους ειδικούς. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των δασών μαύρης πεύκης μετά από πυρκαγιές να λάβουν μέρος στην αξιολόγηση. Περίληψη της δομημένης προσέγγισης βρίσκεται στον δικτυακό τόπο του έργου:

http://www.parnonaslife.gr/txt/Guidelines_Structured_approach_v3finalBriefGR.pdf

life

Τα κύρια αποτελέσματα του έργου LIFE PINUS στον Πάρνωνα Λακωνίας μέσω μιας δομημένης προσέγγισης, με στόχο την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στις καμένες εκτάσεις της περιοχής που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2007, αλλά και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής κοινωνίας για αντίστοιχες δράσεις, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, από το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

monachousmonachousΤον πρώτο χάρτη με τα πιο ξεχωριστά και παράλληλα απειλούμενα ζώα (αμφίβια, θηλαστικά) του πλανήτη δημιούργησαν ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Το πρότζεκτ ονομάζεται «Εξελικτικά ξεχωριστά και Παγκοσμίως Απειλούμενα Είδη» (EDGE) και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

earthΣυμβάλλουν στο σχηματισμό νεφών για τη μείωση της θερμοκρασίας

 

Ένα μηχανισμό που χρησιμοποιεί η φύση για να «αμύνεται» στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Φινλανδία.

Όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο φυτά απελευθερώνουν αέρια τα οποία συμβάλουν στο σχηματισμό νεφών. Έτσι, η ηλιακή ακτινοβολία περιορίζεται με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας.

platanus016Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική ημερίδα που έγινε στη Γλυκή για το πολύ σοβαρό θέμα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου (Ceratocystis platani). Tα όσα αναφέρθηκαν στην ημερίδα από τον ειδικό ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων κ. Παναγιώτη Τσόπελα για την εξάπλωση της ασθένειας στην Ελλάδα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην περιοχή του Αχέροντα είναι μεν σοβαρή αλλά ακόμα ελεγχόμενη. Αντίθετα στην περιοχή του Καλαμά η εξάπλωση της ασθένειας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor