Ρυθμίσεις-σκούπα για δόμηση σε πρώην δασικές εκτάσεις

Περισσότερα
24/03/2013 20:00 #1801 από Alex

Δικαιώνονται καταπατητές - Χτίζονται «τυφλά» οικόπεδα - Όλο το σχέδιο νόμου

afthereta2Κανένα ακίνητο που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως δεν θα μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί δασικό. Ειδικότερα, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας (ως δάση) σε καταπατημένα ακίνητα άνω των δύο στρεμμάτων, τα οποία σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού και κάποιος τα νέμεται για 30 χρόνια, ακόμη κι αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας. Θα πρέπει ωστόσο το Δημόσιο κατά το διάστημα αυτό να μην έχει αξιώσει την επιστροφή τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/03/2013 19:48 - 27/03/2013 19:49 #1802 από pachanga
"Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, παρακάμπτονται οι δασικές υπηρεσίες και ανατίθενται στην Κτηματολόγιο ΑΕ διαδικαστικές αρμοδιότητες για την ανάρτηση δασικών χαρτών, επιταχύνοντας τη διαδικασία και διατηρώντας τα δικαιώματα και τον κύριο ρόλο των Διευθύνσεων Δασών."

Κοίτα να δεις σύμπτωση ε; Φοβερό !

choose. life
Last edit: 27/03/2013 19:49 by pachanga.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/03/2013 22:39 #1803 από diamont
Παρατηρώντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου και το σχέδιο νόμου διαπιστώνω τα εξής:
Καταρχήν την βιασύνη και την τσαπατσουλιά με την οποία λειτουργεί η πολιτική ηγεσία ανέκαθεν. 27 Νοεμβρίου 2012 κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο "Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις" . Το συγκεκριμένο σ/ν έχει πέντε άρθρα και δεν αναφέρεται σε διατάξεις περί δασικών χαρτών ( www.opengov.gr/minenv/?p=4659 )
Το σ/ν που εμφάνισε το υπουργείο τις προηγούμενες μέρες έχει 13 άρθρα και τροποποιεί ριζικά τον 3889/10 και μάλιστα έχει ισχύ αναδρομική : Άρθρο12 παρ 3. "Οι διατάξεις του νόμου 3889/2010, όπως τροποποιούνται και συμπληρώνονται με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, τίθενται σε ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζονται τόσο στις μελέτες κατάρτισης δασικών χαρτών που έχουν προκηρυχθεί πριν από τη θέση του νόμου αυτού σε ισχύ, όσο και στις μελλοντικές"
Η δημόσια διαβούλευση για τα 8 άρθρα που προστέθηκαν εκ των υστέρων τι έγινε? Θεωρήθηκε πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου?
Πάμε πιο κάτω, στην ουσία αφήνει στις Δ/σεις Δασών μόνο τον έλεγχο και την θεώρηση. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Το ερώτημα είναι μπορεί να το κάνει σωστά το έργο αυτό η εταιρία?
Για παράδειγμα λέει το Υπουργείο:
"- Επιλύεται το πραγματικό και νομικό γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο εμφανίστηκε να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας (ως δάση) σε εκτάσεις που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές. Το Ελληνικό κράτος, με κανονιστικές πράξεις του θεωρεί τις εκτάσεις αυτές οικιστικές. Για πολλές από τις εκτάσεις αυτές έχουν συντελεστεί πράξεις αναλογισμού και ρυμοτόμησης και πράξεις εφαρμογής των σχεδίων τους. Στις εκτάσεις - περιοχές αυτές το κράτος επιτρέπει νομίμως της δόμηση και την άσκηση δικαιοπραξιών επί πάρα πολλές δεκαετίες.
- Δίδεται λύση στο ζήτημα που προέκυψε από την μη χορήγηση από τις αρμόδιες τρίτες υπηρεσίες των ορίων σχεδίων πόλεων και οικισμών στην εταιρεία "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε." με τρόπο που να μην καθυστερεί τη διαδικασία κύρωσης του δασικού χάρτη, χωρίς επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην εγκυρότητα της διαδικασίας. Ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς. Τα σχέδια πόλεων και οι συναφείς διοικητικές πράξεις αποτελούν νόμιμο λόγο απώλειας του δασικού χαρακτήρα ενός ακινήτου."
Λέει και η δική μου εμπειρία όμως ότι η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ απλά θέλει να βγαίνει η δουλειά και να φαίνεται έργο. Γιατί στον δασικό χάρτη που ελέγχω η εταιρία πήρε από τον Δήμο το πολεοδομικό σχέδιο που ανάθεμα κι αν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα, το έδωσε στο μελετητικό γραφείο που είχε αναλάβει την σύνταξη του δασικού χάρτη το ενσωμάτωσε ως είχε και παρέδωσε την μελέτη. Τι καλά, συντάχθηκε ο δασικός χάρτης και η κακιά Δ/νση τώρα καθυστερεί να τον αναρτήσει. Λεπτομέρεια ότι η Δ/νση ξαναφτιάχνει τον χάρτη από την αρχή για να διορθώσει τις αβλεψίες άλλων.
Επίσης από που προκύπτει ότι κάθε έκταση εντός σχεδίου πόλεως είναι μη δασική? Σχέδιο πόλεως το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα έχει διάταξη που λέει ότι εξαιρούνται εκτάσεις που περιέχονται σε αυτό και είναι δασικές. Οι οριοθετημένοι οικισμοί με απόφαση Νομάρχη όταν περιέχουν δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί είναι εκτάσεις που νομίμως έχουν αλλάξει χρήση?
Πάμε πιο κάτω, στην ίδια μελέτη που αναφέρθηκα προηγουμένως είχαν ενσωματωθεί και οι εποικιστικές εκτάσεις, μόνο που σε αυτές είχαν συμπεριληφθεί και οι αναδασμοί. Κακώς βέβαια αλλά για την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Επίσης είχαν συμπεριληφθεί και εκτάσεις οι οποίες δεν αποτελούσαν κληροτεμάχια. Πάλι ψιλά γράμματα. Επίσης οι οριογραμμές προέκυπταν από την ψηφιοποίηση που είχε κάνει η ΑΓΡΟΓΗ και σε άλλα σημεία "κάθεται" καλά και σε άλλα πάει κατά διαόλου. Δεν έχει σημασία τα ενσωμάτωσαν όλα στην μελέτη...
Μετά αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί το έργο. Ναι να προχωρήσει γρήγορα αλλά όχι τσαπατσούλικα.
Με το νέο σ/ν προβλέπεται ότι
"12. Το άρθρο 23 του Ν.3889/2010 όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 9 του Ν.4030/2011 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών η εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» αποστέλλει αίτημα, συνοδευόμενο με την παροχή υπηρεσίας πρόσβασης στα ενιαία χαρτογραφικά της υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση δασικών χαρτών, στις οικείες αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες Α΄ και Β΄ βαθμού, για την εφαρμογή επί των ανωτέρω υποβάθρων και την χορήγηση από αυτές σε ψηφιακή διανυσματική μορφή και στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ ’87 τα κάτωθι: α) με πορτοκαλί χρώμα το περίγραμμα των ορίων των οικισμών, όπως τα όρια αυτά έχουν εγκριθεί με πράξεις της Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων της 21.11-1.12.1979 (ΦΕΚ Δ/693), της 2.3-13.3.1981 (ΦΕΚ Δ/138) ή της 24.4-3.5.1985 (ΦΕΚ Δ/181), καθώς και τα όρια των εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών και ρυμοτομικών σχεδίων, β) με κίτρινο χρώμα το περίγραμμα των ορίων των οικισμών που έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις, καθώς και τα όρια των σχεδίων πολεοδομικών μελετών και σχεδίων πόλεως που έχουν εκπονηθεί για τις περιοχές της αρμοδιότητάς τους και δεν έχουν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο.
Οι ως άνω υπηρεσίες υποχρεούνται να χορηγήσουν τα ανωτέρω στην εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.» εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών. Σε περίπτωση παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας άκαρπης, τα ανωτέρω όρια αποτυπώνονται στο δασικό χάρτη από την εταιρεία «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.»σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ίδια συλλέξει»."
Και ρωτάω εγώ με ποιο τρόπο ακριβώς θα περάσει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ τα σχέδια πόλεως αν παρέλθει η προθεσμία? Ποια στοιχεία ακριβώς θα έχει συλλέξει που θα της δίνουν το δικαίωμα να αποφανθεί αυτή αντί για την αρμόδια υπηρεσία που είναι ακριβώς το σχέδιο πόλεως?
Τέλος πάντων η ιστορία των Δασικών χαρτών από όπου και να την πιάσεις πονάει, αλλά τουλάχιστον ας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας αμαρτίες που δεν είναι λίγες αλλά να μην έχουμε να αποφανθούμε για τις οριογραμμές των οικιστικών και των εποικιστικών περιοχών πάλι οι δασολόγοι. Ας το κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες με έγκυρο τρόπο. Όχι η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ με ταχυδακτυλουργικά. Αυτό μπορούν να το ρυθμίσουν?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: pachanga

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/03/2013 00:39 #1804 από pachanga
Αγαπητέ συνάδελφε ενώ νομίζω εύλογα θέτεις τα ερωτήματα, η πραγματικότητα είναι: όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε.
Ας εκφέρουμε επιτέλους ανοιχτά το κοινό μυστικό που όλοι μας γνωρίζουμε. Για ποιο δημόσιο συμφέρον εργάζεται το υπουργείο και πώς το διασφαλίζει η κτηματολόγιο; εδώ το πράγμα έχει ουρά, δεν είναι οι άνθρωποι ουρανοκατέβατοι, ούτε κάνουν του κεφαλιού τους. Αν αγαπητέ συνάδελφε εργάζεσαι για τη δ. υπηρεσία θα μπορούσες να μου απαντήσεις σε ένα ερώτημα;

Γιατί αφού γνωρίζει η υπηρεσία πώς να εκτελέσει το έργο, γνωρίζει τι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό έχει, γνωρίζει τα εξόφθαλμα σφάλματα στα παραδοτέα (όπου υπάρχουν), γνωρίζει τις παράτυπες παραδοχές που κατά καιρούς γίνονται στους με γεωμετρική πρόοδο επικαλύπτόμενους νόμους-κόντρα αποφάσεις-κόντρα προεδρικά διατάγματα και αφού γνωρίζει το κόστος του έργου, δεν κάνει ΜΙΑ Γ@Μ...ΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ όπου να αποδεικνύει τα αυταπόδεικτα σε όποιον μλάει ελληνικά; από τότε που προκυρήχθηκε εκείνο το εμετικό έργο "Οριοθέτηση Δασικών εκτάσεων??!!" σαν προάγγελος των δασικών χαρτών, μαζεύουμε τα μυαλά μας από το πάτωμα.. όχι κοινή λογική, όχι εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότητα, εδώ και τόσα χρόνια ζούμε μια παράνοια από πλευράς ορθολογικής εκτέλεσης ενός έργου και το μόνο που κάνει η αρμόδια υπηρεσία είναι διαμαρτυρία.

Αλήθεια έχετε συνειδητοποιήσει εν έτει 2013 ΠΩΣ διεκδικούνται κάποια κεκτημένα; ΠΩΣ μπορείς ακόμη και μια -για κάποιους- διεφθαρμένη ή κατευθυνόμενη κυβέρνηση να τη φέρεις εκ των πραγμάτων στο σημείο πού να μην μπορεί να αρνηθεί το αυτονόητο; το ότι δηλαδή ο βέλτιστος τρόπος για να τελειώσει αυτό το ρημαδοέργο είναι να το αναλάβουν οι δ/νσεις δασών με συμμετοχή εξειδικευμένων συναδέλφων στην υπηρεσία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου;

αλλά αναρωτιέμαι αν όλες οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. θα τολμούσε άραγε η δασική υπηρεσία να αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο μέσα στα χρονοδιαγράμματα; τα χρονοδιαγράμματα και οι τεχνικές προδιαγραφές έχουν απαιτήσεις. Εμείς όταν δεν τις πετυχαίναμε, πέρναμε πόδι από τα γραφεία! οι συνάδελφοι στη δασική υπηρεσία μπορούν να εκτελέσουν αποδοτικό έργο σε τέτοιους χρόνους; άροντας ενδεχομένως και τη σπουδαία αυτή μονιμότητα της θέσης; γιατί αν η υπηρεσία έπαιρνε ποτέ το έργο αυτό, μαζί με προσωπικό και εξοπλισμό, σε περίπτωση αποτυχίας ολοκλήρωσης του έργου στους χρόνους, θα υπήρχε κίνδυνος "αρνητικής βαθμολόγησης", "αξιολόγησης".. ή μπορείς να το εκτελέσεις όπως και όταν πρέπει ή μη μιλάς. Γιατί απλά η άποψή σου δεν μετρά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Εϊσαι απλά γραφικός. Αν ισχύει το πρώτο, πώς το κυνηγάς; περιμένεις τους από πάνω; εσύ δεν έχεις ευθύνη να καταστήσεις τις συνθήκες τέτοιες ώστε οι από πάνω να μην έχουν άλλη επιλογή στο φινάλε; (το 2ο πρόσωπο δεν πάει επί προσωπικού). Αν δεν πιάσει στα χέρια της αυτό το έργο η δασική υπηρεσία, τι θα πιάσει; άντε να μην πω.. :)

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.299 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 264
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • weJxvLjbO
  • Carsonbok
  • Papias7!
  • RtNuqrhcU
  • Bubilvum