Θα μιλήσω και σαν ένας από τους δημιουργούς αυτής της ιστοσελίδας αλλά και σαν δασολόγος που ασκεί (ακόμα!) το επάγγελμα.
Καταρχήν η επιστολή που πρόκειται να σταλεί στις δημόσιες υπηρεσίες υπήρχε σαν ιδέα απλά για να γνωστοποιήσουμε την ύπαρξη της ιστοσελίδας στις δημόσιες υπηρεσίες. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Η αρχική ιδέα ήταν να γράψουμε 2-3 απλές παραγράφους περιγράφοντας την ιστοσελίδα και γιατί θα θέλαμε να συμμετάσχουν και όσοι ενδιαφέρονται από τον δημόσιο τομέα.
Η ιστοσελίδα λειτουργεί μόλις για ένα μήνα. Πρωταρχικός στόχος της ιστοσελίδας όταν δημιουργήθηκε ήταν να συμπληρώσει ένα κενό στην επικοινωνία των δασολόγων. Και η ιστοσελίδα dasologoi.gr είναι αυτό που μόλις έγραψα! Μια ιστοσελίδα για δασολόγους (φοιτητές, καθηγητές, δημόσιους, ιδιώτες, υπάλληλους και όσους ακόμα ξέχασα). Δεν έχει εκλογές, δεν έχει εκλεγμένα μέλη δεν έχει διοικητικά όργανα που να παίρνουν αποφάσεις. Με αυτά θέλω να πω πως δεν είναι στις προθέσεις μας να υποκαταστήσουμε την πεδδυ, το γεωτεε ή τη σχολή, όσο ανεπαρκείς κι αν κρίνονται οι αντιδράσεις τους σε διάφορα θέματα. Είναι δύσκολο έως τεχνικά ακατόρθωτο, κατά την γνώμη μου, να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο (ως dasologoi.gr) ακόμα και μιας παραγράφου. Θα πρέπει να συμφωνήσουν, να ερωτηθούν και να δοθεί η δυνατότητα να συνεισφέρουν ΟΛΑ τα μέλη της ιστοσελίδας για να υπάρχει μια επιστολή ως dasologoi.gr. Ωραίο θα ήταν, αλλά ουτοπικό (πάντα κατά τη γνώμη μου!). Η ιστοσελίδα αυτή έρχεται για να καλύψει ένα κενό στην επικοινωνία εντός των δασολόγων, αλλά σίγουρα δεν επιδιώκει να καλύψει την (όποια) επικοινωνιακή και παρεμβατική ανεπάρκεια θεσμοθετημένων φορέων του κλάδου. Πρώτον γιατί από την φύση του το dasologoi.gr είναι πολυσυλλεκτικό (αλήθεια πως μπορεί η ιστοσελίδα να βγάλει π.χ. μια ανακοίνωση που να θίγει την πεδδυ, όταν μπορεί να έχει μέλη που ανήκουν σε αυτήν; ) και δεύτερον γιατί δεν είναι φορέας. Τα μέλη του εκφράζουν με τις απόψεις τους μόνο τον εαυτό τους (ακόμα κι αν είναι οι διαχειριστές ή οι δημιουργοί της ιστοσελίδας).
Προτιμώ να σκέφτομαι πως το dasologoi.gr κινείται παράλληλα από τους κλαδικούς φορείς και όχι αντίθετα, συμπληρωματικά ή αναπληρωματικά.
Το ότι ως ιστοσελίδα δεν επιδιώκουμε την παρέμβαση, δεν σημαίνει πως αποθαρρύνουμε (το αντίθετο μάλιστα) την συζήτηση και την δημιουργία ‘ρευμάτων’ και γιατί όχι και συλλογικοτήτων μεταξύ των μελών. Βλέπω π.χ. πως σε απασχολεί το Πράσινο Ταμείο. Ξεκίνα ένα νέο θέμα κάπου στο φόρουμ για να συζητηθεί. Ανέβασε το κείμενο που έλεγες να γράψεις. Ο σκοπός της ιστοσελίδας είναι για να σου δώσει το ‘πάτημα’ να κάνεις αυτή την κουβέντα.
Ο Pachanga έπεσε διάνα και συμφωνώ μαζί του γιατί γνωριζόμαστε προσωπικά και ξέρει με τι γνώμονα κινηθήκαμε.
Όπως λες algas και ο προσωπικός χρόνος είναι λίγος και πιθανότατα θα υπάρχουν τριβές και στεναχώριες. Και, μιλώντας προσωπικά πια, δεν νομίζω πως από το χώρο λείπει ακόμα ένας τομέας και πεδίο φαγωμάρας. Έχει φροντιστεί να υπάρχουν πολλοί! Αυτό που βρίσκω να λείπει είναι ένας χώρος συνεννόησης και γόνιμης συζήτησης και ευελπιστώ να πάει προς τα εκεί το site.
pachanga έγραψε: Σε κάποιους η ιδέα είναι ώριμη, σε άλλους επωάζεται ενώ άλλοι θα ακολουθήσουν αν δουν κάτι που αξίζει και λειτουργεί ορθά. Γνώμη μου, να απεξαρτήσουμε αυτήν την πρώτη διάθεσή μας για παρεμβάσεις κλπ από την κοινότητα dasologoi.gr. Υπάρχει ανάγκη, υπάρχη κενό και φαίνεται να υπάρχει κ μια πρώτη βούληση για δράση.. Αν και οι admins είναι ΟΚ, μπορεί να γίνει μια θεματική για το ζήτημα όπου να φιλοξενούνται οι απόψεις της κρίσιμης μάζας που ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ θα τρέξει τις διαδικασίες..
Λάου λάου που λένε και στο χωριό μου ίσως να εξεταστεί τεχνικά και αυτό που περιγράφει ο Pachanga στην τελευταία παράγραφο. Συνδημιουργία εγγραφων και ομάδες χρηστων... χμ καλή ιδέα, ας μπει στις προτάσεις. Ας δώσουμε όμως ακόμα λίγο χρόνο στην ιστοσελίδα να διαμορφωθεί και να 'γεμίσει' με κόσμο και περιεχόμενο και θα το ψάξουμε τεχνικά πως μπορεί να γίνει.
ΥΓ Αν και από τους ιδρυτές της ιστοσελίδας όπως λεω και παραπάνω εκφράζω μόνο τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των άλλων συνιδρυτών, αν και ξέρω πως πάνω κάτω μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις.
ΥΓ2 Τι κατεβατό ήταν αυτό; κουράστηκα...