Νέα και πληροφορίες για λογισμικό που χρησιμοποιείται απο επαγγελματίες και προτάσεις για ανοιχτό λογισμικό και δωρεάν προγράμματα

To Linux or not to Linux...

Περισσότερα
17/02/2013 11:44 #1684 από dimmihel
Απαντήθηκε από dimmihel στο θέμα To Linux or not to Linux...
Ναί σίγουρα κάποια διαφορά θα φανεί. Αν και τα Ubuntu ξεκίνησαν σαν lightweight και πλέον έχουν της παναγιάς τα μάτια στο σύστημα.

Δοκίμασα την πιο ελαφριά Linux Mint που μου προτάθηκε απο τον LaMonda αλλά δεν δούλεψε όπως περίμενα. Βέβαια επίσης δεν έβαλα την έκδοση 14 που πρότεινε αργότερα αλλά επειδή δεν βρήκα χρόνο.

Θα ήθελα πολύ να μεταναστεύσω πλήρως απο Win σε Linux!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/02/2013 19:42 - 06/03/2013 19:39 #1693 από chamin
Απαντήθηκε από chamin στο θέμα To Linux or not to Linux...
Σου εύχομαι dimmihel να το πετύχεις!!!
Εγώ όταν λέω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα ubuntu 12.10, εννοώ ότι τρέχει πολύ καλύτερα τα ελεύθερα λογισμικά quantum gis και draftsight, τα οποία χρησιμοποιώ στις εργασίες μου, και ότι η γενική λειτουργία του υπολογιστή έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα σε όλα τα επίπεδα και θέματα και χρησιμοποιώ παράλληλα τα windows vista όποτε δεν βρίσκω λύση, (όπως π.χ στο πρόγραμμα coord gr το οποίο δεν μπόρεσα να εγκαταστήσω. Δεν είμαι βλέπεις και ειδικός στους υπολογιστές.)

H πρόταση στην παρένθεση δεν ισχύει, το coord gr εγκαταστάθηκε εύκολα μετά από τις παρακάτω ενέργειες:
1. Εγκατάσταση του wine από το www.winehq.org/download ...
2. Εκτέλεση των εντολών στο βήμα (3.) του site www.geographer.gr/gis/69--coordgr-ubuntu.html
3. Εκκίνηση του το COORD GR από το Dash

Απλώς μεταφέρω την εμπειρία μου από την χρήση του ubuntu εδώ και ένα μήνα.
Λέω δηλαδή ότι στο διάστημα αυτό χρησιμοποιώ το ubuntu 12.10 για το 90% του χρόνου μου στον υπολογιστή και το έχω πραγματικά εκτιμήσει.
Last edit: 06/03/2013 19:39 by chamin. Αιτία: Εύρεση λύσης στην εγκατάσταση του COORD GR στο ubuntu 12.10

Περισσότερα
17/02/2013 19:50 - 17/02/2013 19:51 #1694 από la_monda
Απαντήθηκε από la_monda στο θέμα To Linux or not to Linux...
Το πρόβλημα με το linux είναι ότι έχει 50000000 διανομές αντί να έχει 1 και καλή που να ανταγωνίζεται στα ίσα τα λειτουργικά της Microsoft, και Apple. Έχουμε και λέμε...το distrowatch.com/ είναι η σελίδα όπου ανακοινώνονται και αξιολογούνται οι διανομές. Κάτω και δεξιά έχει τις διανομές ανά δημοτικότητα. Επι μέρους σε κάθε διανομή έχει συνδέσμους από reviews κ.λπ
Για τις διανομές ισχύουν σαν γενικοί κανόνες τα παρακάτω:
1. διανομές που υποστηρίζονται από αναβαθμίσεις για κάποιο χρονικό διάστημα (πχ UBUNTU, MINT κ.α)
2. διανομές που έχουν "rolling release" στις αναβαθμίσεις (συνεχώς αναβαθμίζονται) (π.χ PCLINUXOS, ARCH LINUX κ.α)

θεωρητικά οι 2ες σαν ιδέα είναι καλύτερες, αλλά μπορεί να μην είναι τόσο σταθερές ανάλογα με το πόσο ενδελεχώς τεστάρονται οι αναβαθμίσεις πριν πάνε στους χρήστες. Γλυτώνεις όμως από επανεγκαταστάσεις κάθε 1 1/2 χρόνο. Βέβαια υπάρχουν και οι LTS (long term support) releases όπου δίνουν για αναβαθμίσεις έως και 5 χρόνια.

Μεγάλο ρόλο στο πόσο ελαφρύ ή βαρύ είναι το σύστημα, παίζει το γραφικό περιβάλλον εργασίας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που άλλες κάνουν το σύστημα σου να μοιάζουν με διαστημόπλοιο και άλλες με υπολογιστή 10ετίας. Αναλόγως όμως καταναλώνουν και πόρους...
Τα πιο δημοφιλή γραφικά περιβάλλοντα είναι το GNOME, το KDE, το UNITY, το XFCE, το CINNAMON, το MATE και το LXDE.
Έχει διανομές που προτιμάνε το ένα ή το άλλο, αλλά ο χρήστης πάντα μπορεί να εγκαταστήσει αυτό που επιθυμεί.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί κάποια διανομή να μη "πατάει" καλά στο υλικό συσκευών που έχει κάποιος χρήστης για τον χ,ψ λόγο.

Αν μπεις σε διαδικασία μαστορέματος είναι μανίκι η δουλειά, χάνεις την ώρα σου πειράζοντας πράματα, αντί απλά να χρησιμοποιείς το μηχάνημά σου.

Πολύ καλές διανομές είναι οι παρακάτω, αλλά ο χρήστης καλού κακού μπορεί να μπει στο φόρουμ της κάθε μια αντίστοιχα και να ψάξει για τυχόν προβλήματα ασυμβατότητας με το μηχάνημά του:
UBUNTU
MINT
PCLINUXOS
MANJARO
FUDUNTU
MAGEIA
για γραφικά περιβάλλοντα από βαριά προς ελαφριά (και φυσικά από πιο πλήρη σε πιο λιτά):
KDE
CINNAMON
MATE
XFCE
LXDE
Το UNITY τoυ UBUNTU και το GNOME έχουν πλέον αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο διεπαφής του χρήστη με το pc (βλέπε win8) και μοιάζει να μιμούνται τον τρόπο λειτουργίας των tablets.
Για traditional χρήση του pc τα πρώτα που ανέφερα είναι πιο "λογικά".

Συνήθως όσοι ξεκινάνε να ασχολούνται περνάνε 1 φάση κατά την οποία δοκιμάζουν διανομές (distrohopping). Σε κάποια φάση το ξεπερνάνε και γυρνάνε σε κάποιο από τα μεγάλα ονόματα που εξασφαλίζουν καλύτερη υποστήριξη. Έχει διανομές που υποστηρίζονται από 1 άτομο....
Last edit: 17/02/2013 19:51 by la_monda.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: dimmihel

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.251 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

• NeAWXBlg
  • CharlesUnOle
  • ElianVob