Χρήση συγχρονων εργαλείων για διαχείριση φυσικών καταστροφών

Περισσότερα
10/12/2013 12:44 #2231 από zisis_gagkas
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς από την Geosystems Hellas το έργο με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού για τη δημιουργία διαδικτυακού συστήματος διαχείρισης περιεχομένου» στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ», με φορέα Λειτουργίας το Τ.Ε.Ι. Καβάλας.
Σκοπός του Έργου είναι η ανάπτυξη καινοτομικών τεχνολογικών δράσεων με εφαρμογή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, έγινε ανάπτυξη μεθόδων που στηρίζονται σε ψηφιακές τεχνικές και υποδομές και μέσω των οποίων παρέχεται διδασκαλική διαδικασία αλλά και ενημέρωση στο σύνολο της ενότητας «Φυσικές καταστροφές».
Περισσότερες πληροφορίες: www.geosystems-hellas.gr/index.php/lates...8-project-teikavalas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2013 20:09 #2232 από ioanmits

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/12/2013 00:23 #2233 από pachanga
Πολύ ενδιαφέροντα και τα 2 προγράμματα, αν και το 2ο σαφώς μεγαλύτερης εμβέλειας και βαρύτητας ως FP7. Θεωρητικά τουλάχιστον.
Τέτοιες λύσεις πρέπει να έχουν αναπτυχθεί την τελευταία 10ετία πάρα πολλές. Κάποιος ίσως να ισχυριζόταν ότι η παρακολούθηση φυσικών καταστροφών με χρήση geo/EO τεχνολογιών έχει γίνει ένα ελαφρώς κοινότυπο θέμα. Τόσα πολλά χρήματα, τόση τεχνογνωσία αλλά πρακτικά ανεφάρμοστα ή ανεποτελεσματικά συστήματα.

Γιατί; ίσως διότι ο υπεύθυνος φορέας που στην περίπτωσή μας είναι η δασική υπηρεσία, δεν συμμετέχει ποτέ στην ανάπτυξη ή συμμετέχει αποσπασματικά. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και υποδομής στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τα τόσα άλλα πρακτικά καθημερινά προβλήματα/ελλείψεις ουσιαστικα καθιστούν τέτοιες λύσεις ως nice to have. Τα μισά από τα ποσά που δόθηκαν σε τέτοιες χρηματοδοτήσεις αν έπεφταν στις πραγματικές "τρύπες" τις υπηρεσίας, τώρα θα είχαμε σίγουρα κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα στη δασική διαχείριση γενικά.

Από την άλλη ας αναλογιστούμε και τη στρατηγική στόχευση αυτών των χρηματοδοτήσεων. Πολλά consortia δημιουργούνται για την "αρπαχτή" με τους τυχόν αρμόδιους φορείς που ίσως συμμετέχουν να παίζουν τυπικό και όχι ουσιαστικό ρόλο.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/12/2013 22:16 #2234 από ioanmits
Η δασική υπηρεσία δεν μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμμα επιπέδου FP7 (και από το νέο έτος επιπέδου HORIZON 2020) λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού με προσόντα που μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοια projects. To μόνο που μπορεί να κάνει (και το κάνει καμιά φορά, κυρίως η Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ) είναι να συμμετέχει ως τελικός χρήστης (end user) και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα του κάθε έργου.
Έχεις δίκιο που γράφεις περί "αρπαχτών", αλλά γενικά στα ευρωπαϊκά δεν ισχύει αυτό καθώς τα περισσότερα έργα δίνουν αξιοπρεπή αποτελεσματα και προϊόντα. Στα εθνικά προγράμματα γίνεται πάρτυ... η κλασσική ελληνική συνταγή που κρατάει χρόνια: "αν έχεις βύσμα προχωράς, τίμιος και με τον σταυρό στο χέρι σε τρώει το μαύρο σκοτάδι..."

Το BEYOND και το Αστεροσκοπείο έχει 2 διαδικτυακές υπηρεσίες σχετικές με πυρκαγιές που είναι πλήρως επιχειρησιακές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο:
1) ocean.space.noa.gr/seviri/fend_new/index.php
2) ocean.space.noa.gr/diachronic_bsm/index.php

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/12/2013 22:32 #2235 από pachanga
Συνάδελφε σε ευχαριστώ για την τεκμηρίωση. Είναι αυτό ακριβώς που αναφέρεις, end users. Συνήθως ένας φορέας ως end user καλείται απλά να εφαρμόσει μια λύση ή να του κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα. Τα προβλήματα της δασικής υπηρεσίας στην ελληνική πραγματικότητα καθιστούν την όποια συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ουτοπία. Αλλά πίστεψέ με, δεν απαιτείται παραπάνω από μια μικρή ομάδα ανθρώπων για να τρέξει σωστά ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Μικρή 3-5 άτομα. Όσα και να είναι τα προβλήματα/εμπόδια. Αρκεί η ομάδα να έχει βασικά στοιχεία ομάδας και επαγγελματισμού. Αν έχεις εικόνα από μέσα θα με ενδιέφερε η άποψή σου.
Thanks.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/12/2013 23:23 - 11/12/2013 23:23 #2236 από ioanmits
Συνάδελφε, αμφιβάλω αν υπάρχει έστω και μια τέτοια μικρή ομάδα ανθρώπων, διότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα δασαρχεία και στις διευθύνσεις δασών δεν έχουν τέτοια προσόντα ούτε εμπειρία.. Αντιθέτως, έχουν έντονα ανεπτυγμένη τη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου... λίγη δουλειά και να περάσει το 8ωρο να πάμε σπίτια μας ή για τσίπουρα..
Ακόμη όμως και να υπάρξει θα τους γονατίσει η γραφειοκρατεία του δημοσίου και τα εμπόδια και οι "τρικλοποδιές" που θα αντιμετωπίσουν από τους ίδιους τους συναδέλφους (κυρίως των προϊσταμένων) τους λόγω φθόνου και ζήλιας...
Τι εννοείς ακριβώς αν έχω εικόνα από μέσα; Για τη δασική υπηρεσία αναφέρεσαι; Όχι, δεν έχω, αλλά έχω πάρα πολλούς φίλους και γνωστούς και πίστεψέ με είναι σχεδόν έτσι όπως τα έγραψα παραπάνω
Last edit: 11/12/2013 23:23 by ioanmits.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: pachanga

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/12/2013 21:59 #2237 από pachanga
Ναι για τη δασική υπηρεσία έλεγα. Κρίμα πάντως. Στην Κύπρο για παράδειγμα η δασική υπηρεσία χρησιμοποιεί τα προγράμματα τύπου LIFE για να καλύπτει κενά και ανάγκες της.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.248 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 663
coord_gr 346
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 245

Τελευταία Μέλη

  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor
  • Atromma
  • PromotionFus