Συζητήσεις σχετικά με τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας όπως οι προκηρύξεις μελετών σύνταξης και ανάρτησης δασικών χαρτών, οι διαχειριστικές μελέτες και οι μελέτες αιολικών πάρκων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.α.

inspire στην Ελλάδα

Περισσότερα
30/05/2013 23:11 #1990 από diamont
inspire στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από diamont
Ελεύθερη διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων του ΟΚΧΕ– Ο Σύλλογος Τοπογράφων αναλαμβάνει τον πιλοτικό διαμοιρασμό τους
www.okxe.gr/el/nea-anakoinoseis/deltia-t...2013/124-dt-032-2013
Πως προέκυψε αυτή περίεργη εφαρμογή από τον ΟΚΧΕ της οδηγίας inspire δεν μπορώ να καταλάβω...
Από κι ως που η διάθεση των δεδομένων του ΟΚΧΕ στον σύλλογο των αγρονόμων - τοπογράφων συνάδει με το πνεύμα της οδηγίας?
Πιστεύω πως σαν κλάδος πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα. Η οδηγία προβλέπει την ελεύθερη διάθεση των δεδομένων σε όλους τους ενδιαφερόμενους και δεν αναθέτει την εκπροσώπηση των πολιτών στον σύλλογο των τοπογράφων

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/05/2013 07:51 - 31/05/2013 10:41 #1992 από pachanga
Απαντήθηκε από pachanga στο θέμα inspire στην Ελλάδα
Η κίνηση αυτή είναι στρατηγική κατά τη γνώμη μου αν και πάντα στα πλαίσια της στενής σχέσης ΟΚΧΕ και τοπογράφων που θέλουν να παίζουν τον καθοριστικό ρόλο. Ενημερωτικά και με βάση τον υφιστάμενο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για το κτηματολόγιο, ο ΟΚΧΕ και η Κτηματολόγιο Α.Ε. βρίσκονται σε "θέσεις μάχης".

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. όπως όλοι γνωρίζετε όχι μόνο δεν διαθέτει τα δεδομένα της για download (παρά μόνο σε μια αργή διαδικτυακή εφαρμογή για να τα βλέπεις) αλλά κρατάει κλειστά ή επί πληρωμή ένα σωρό άλλα δεδομένα που παρήχθησαν μέσω μελετών που συντόνιζε. Καθώς η εταιρεία αυτή συμπεριφέρεται ως ιδιώτης και έχοντας τεράστιο έρεισμα στην πολιτική εξουσία στην ουσία της ανατίθονται όλες οι χαρτογραφικές μελέτες της χώρας (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, χαρτογράφηση νατούρα κλπ.) ενώ καταστούν τον ΟΚΧΕ τον οργανισμό για τις υπογραφές.. για την κύρωση δηλ. των αποφάσεων. Παρόλο που ο ΟΚΧΕ όταν επιτέλους στελεχώθηκε υποτυπωδώς έκανε ένα μικρό θαύμα με την ΕΥΓΕΠ κυρίως χάριν λίγων νέων, ικανών και με φιλότιμο επιστημόνων.

Για να αντιληφθούμε επομένως σε τι αποσκοπεί η παραπάνω κίνηση ΟΚΧΕ πρέπει να την εντάξουμε σε αυτό το πλαίσιο. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.. είναι μια κίνηση η οποία στην ουσία εκθέτει την Κτηματολόγιο περισσότερο παρά εφαρμόζει την ΕΥΓΕΠ. Διότι έτσι όπως πάει το πράγμα τον ΟΚΧΕ μάλλον τον πάνε για διατήρηση σε ημιθανή κατάσταση, μεταφέροντας πρακτικά τις αρμοδιότητές τους στο αγαπημένο παιδί (Κτηματολόγιο Α.Ε.).

Ανοίγοντας στην ουσία τα παρακάτω:
Ψηφιακές Ορθοφωτογραφίες Μεγάλης Κλίμακας (LSO)
Ψηφιακά Μοντέλα Εδάφους (DEM)
Ψηφιακές Ορθοφωτογραφίες πολύ Μεγάλης Κλίμακας (VLSO)
Ψηφιακά Μοντέλα Επιφανείας (DSM)
Μεταδεδομένα για κάθε σύνολο δεδομένων

η υπηρεσία θέασης που δίνει δωρεάν η Κτηματολόγιο Α.Ε. (σε WGS84 και όχι σε ΕΓΣΑ87 διότι για το 2ο πρέπει να έχεις add-on εφαρμογή σε .NET (με username και password) η οποία παρακάμπτει το WMS και προβάλει το layer των ορθοφωτοχαρτών απευθείας σε ΕΓΣΑ αλλά μόνο αν δουλεύεις ArcGIS και Autocad) στην ουσία παρακάμπτεται και μαζί της αποδομείται σιγά σιγά όλη η εκβιαστική πολιτική διάθεσης δεδομένων αυτής της εταιρείας που έφτιαξε δεδομένα με χρήματα φορολογουμένων, ανήκει στο δημόσιο αλλά δεν εφαρμόζει όπως θα έπρεπε την INSPIRE κάνοντας κουτοπονηριές (κάποιος θα τις έλεγε και βλαχομαγκιές κύριε πρόεδρε)..

Οπότε αυτήν την είδηση πρέπει να την μάθουν ΟΛΕΣ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασολόγων αν θέλουμε να λέμε ότι μπορούμε να δρούμε εκτός από το να αντιδρούμε. Σύμφωνα, με τον Πρόεδρο του ΟΚΧΕ, Γιώργο Μουτεβελή:

«Στις μέρες μας, οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι θα πρέπει, εκτός από την παραδοσιακού τύπου υπεράσπιση των επαγγελματικών τους συμφερόντων, να πρωταγωνιστήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που ανοίγουν νέους δρόμους και δίκτυα επικοινωνίας με την αγορά και την κοινωνία για την ευκολότερη και αμεσότερη μεταφορά της πληροφορίας, με στόχο τη διευκόλυνση και το άνοιγμα σε νέα πεδία της καθημερινής παραγωγής έργου των επιστημόνων και επαγγελματιών μελών τους. Η ουσία για την επιτυχία είναι η δημιουργία και αξιοποίηση των δικτύων ανθρώπων, πέρα από τη δεδομένη χρησιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων.

Συμπέρασμα: ΠΕΔΔΥ, ΓΕΩΤΕΕ και όλες οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις μας κάνετε τα ΔΣ σας, πάρτε απόφαση και ζητήστε επίσημα από τον ΟΚΧΕ τα παραπάνω δωρεάν δεδομένα! Έτσι, για ένα διάλλειμμα από τις ανακοινώσεις βρε αδερφέ.. διότι από την πολλή εσωστρέφεια για ΑΚΟΜΑ μία φορά οι κ. μηχανικοί μας έδειξαν πώς ακριβώς διαφυλάσσεις πραγματικά τα επαγγελματικά συμφέροντα, διαθέτοντας δωρεάν τα τόσο σημαντικά γεωγραφικά δεδομένα στους επιστήμονες που τα χρειάζονται.

Τέλος, " Ο πρόεδρος του ΟΚΧΕ, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε στην εκδήλωση την απόφασή του Δ.Σ. του Οργανισμού για άνοιγμα των ψηφιακών δεδομένων του αρχείου του Οργανισμού προς τον ΠΣΔΑΤΜ και αντίστοιχη πρόβλεψη διάθεσης και σε άλλους δυνητικά ενδιαφερόμενους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του χώρου"

"Κάποια ζώα δεν με πιστεύανε, τώρα ευτυχώς θα με πιστέψουν και τα ζώα" - Β. Λεβέντης



πηγές: www.okxe.gr/el/nea-anakoinoseis/deltia-t...2013/124-dt-032-2013
topografoi.wordpress.com/2013/04/28/%CE%...%CE%AE%CF%82-%CF%80/

choose. life
Last edit: 31/05/2013 10:41 by pachanga.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/05/2013 10:56 #1993 από diamont
Απαντήθηκε από diamont στο θέμα inspire στην Ελλάδα
Ναι έτσι όπως το θέτεις συνάδελφε pachanga βγαίνει νόημα
Να προσθέσω μόνο πως τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε ότι ο ΟΚΧΕ θα είναι ανάμεσα στους φορείς που θα καταργηθούν, κάτι που ενισχύει αυτό που είπες ανάμεσα για την διαμάχη ανάμεσα στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και τον ΟΚΧΕ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/05/2013 22:49 #1996 από diamont
Απαντήθηκε από diamont στο θέμα inspire στην Ελλάδα
κι ωσπου να το πούμε έγινε...
Νομοσχέδιο για τη σύσταση της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ». Τροποποίηση διατάξεων για τις δασικές εκτάσεις

Νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) και στη θέση του συστήνεται ανώνυμος εταιρεία με τίτλο «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ» κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από το παλαιό νομικό πρόσωπο στη νέα εταιρεία και τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 3316/2005 για τις δημόσιες συμβάσεις εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών, καθώς και οι διατάξεις του ν. 3889/2010 για τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι εκτάσεις που έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, δεν κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες. Τέλος, καταγράφεται και η κατάρτιση ειδικού μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών, οι οποίοι θα παρέχουν υποστηρικτικές τεχνικές υπηρεσίες στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.207 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor