Κατάργηση / Συγχώνευση Τμημάτων Δασοπονίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος

Περισσότερα
01/02/2013 17:49 - 01/02/2013 19:48 #1624 από dimmihel
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο "Αθηνά" κυκλοφορούν πληροφορίες πως το τμήμα Δασοπονίας και Διαχ. Περιβ. που διοικητικά υπάγεται στο ΤΕΙ Καβάλας και βρίσκεται στη Δράμα κλείνει οριστικά ενώ το ίδιο τμήμα που υπάγεται διοικητικά στο ΤΕΙ Λάρισας και βρίσκεται στην Καρδίτσα συγχωνεὐεται με αυτό του Καρπενησἰου.

Υπομονή στους συναδέλφους που θα πρέπει να μεταφερθούν.
Last edit: 01/02/2013 19:48 by dimmihel.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/02/2013 23:11 - 01/02/2013 23:11 #1625 από Firefighter
:( κλεινει το τμημα μας!αχ...καλα περασαμε στη Δραμα!
Last edit: 01/02/2013 23:11 by Firefighter.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/02/2013 23:17 #1626 από ioanmits
Διαβάζοντας το σχέδιο "Αθηνά" που βγήκε σε διαβούλευση, κατάλαβα πως οι μόνη αλλαγή που έγινε είναι η ενσωμάτωση του Τμήματος Δασοπονίας της Καρδίτσας από το Τμήμα Σχεδιασμού Επίπλου στην ίδια. πόλη. Τα άλλα δυο Τμήματα (Δράμα και Καρπενήσι) φαινέται να παραμένουν ως έχουν, ενώ και το δεύτερο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ορεστιάδα μένει ακλόνητο.. Αν και ακούγεται πως θα υπάρξει και Αθηνά ΙΙ την επόμενη χρονιά, θεωρώ πως το σχέδιο είναι άτολμο, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δασολογικά τμήματα. Παρότι κατανοώ πως όντως υπάρχουν κοινωνικά κριτίρια, η δασολογική επιστήμη στη χώρα μας θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα ΑΕΙ Δασολογίας, σε ένα ΤΕΙ Δασοπονίας και στο ΤΕΙ του επίπλου. Το που θα βρίσκονται αυτά είναι μικρής σημασίας και σπουδαιότητας
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: pachanga, ptsolak

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/02/2013 23:28 #1627 από dimmihel
Όντως, διαβάζοντας εδώ οι πληροφορίες μου φαίνονται να βγαίνουν λανθασμένες.

Δίκιο έχει ο συνάδελφος ioanmits

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/02/2013 15:40 #1628 από drstamato
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με την άποψη του ionmits. Μετά από 11 χρόνια καθηγητικής εμπειρίας στο ΤΕΙ Λαμίας κατάλαβα από πολύ νωρίς ότι τα τρία τμήματα Δασοπονίας πρέπει να γίνουν 1 (το που είναι όντως λεπτομέρεια) και οι δύο Δασολογίες πρέπει να γίνουν 1 αλλά στην Θεσσαλονίκη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/02/2013 17:33 #1630 από dimmihel
Ας δεχτούμε ότι παραμένει η Ελλάδα με ένα ΑΕΙ και ένα ΤΕΙ Δασολογίας και Δασοπονίας αντίστοιχα.

Με τον αριθμό των εισακτέων τι θα γίνει; Θα παραμείνει ο ίδιος ή θα μειωθεί; Στη πρώτη περίπτωση ο αριθμός είναι μεγάλος για να ανταπεξέλθει απο θέμα εγκαταστάσεων μόνο του το ΑΠΘ ή ένα οποιοδήποτε ΤΕΙ για τους Δασοπόνους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε τεράστιες απώλειες απο θέμα μελλοντικών εργαζομένων στις υπηρεσίες ( Δείτε Εδώ ) αλλά και απώλειες σε θέματα έρευνας και παραγωγής γνώσης για τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας.

Θεωρείτε δηλαδή συνάδελφοι ότι με το κλείσιμο αυτών των σχολών το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας θα απολαμβάνει καλύτερη διαχείριση και προστασία;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/02/2013 18:58 #1633 από drstamato
O dimmihel βάζει νομίζω το κύριο πρόβλημα της Δασολογικής Εκπαίδευσης.

ΤΟ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Το θέμα νομίζω είναι ΤΙ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ και ΤΙ ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ εκπαιδεύουμε.
Τι Δασολόγους Εκπαιδεύει το Τμήμα της Ορεστιάδας και τι της Θεσσαλονίκης. Εγώ που είμαι στο ελεύθερο επάγγελμα ξέρω καλά το τι εφόδια έχουν οι απόφοιτοι των δύο τμημάτων και σας βεβαιώνω ότι είναι η μέρα με την νύχτα (άντε το σούρουπο). Δεν υποτιμώ κανέναν ούτε και έχω προκαταλήψεις στο γραφείο μου οι συνεργάτες προέρχονται και από τα δύο τμήματα, αλλά η διαφορά κατά κανόνα είναι αυτή.

Μην ξεχνάμε το πως στήθηκαν τα τμήματα. Όλα στήθηκαν με πολιτικό αλισβερίσι της κεντρικής και περιφερειακής πολιτικής πολιτικής και το να απορροφήσουμε (βλέπε : φάμε) τα κονδύλια της Ε.Ε. Μην ξεχνάτε ότι και τα τρία τμήματα των ΤΕΙ άλλαξαν στην διάρκεια της λειτουργίας τους έδρα ανάλογα... με τους υπολογισμούς ψήφων. Το τμήμα Καρπενησίου λειτουργούσε στην Πάτρα, το τμήμα της Καρδίτσας λειτουργούσε στην Λάρισα και το τμήμα της Δράμας λειτουργούσε στην Καβάλα πριν μεταφερθούν.

Ως κοινωνία χρειαζόμαστε όλους αυτούς τους αποφοίτους; Χρειάζεται τα παιδιά απόφοιτοι των ΤΕΙ να υποστούν αυτήν την εκπαίδευση και να δουλεύουν ως Ιατρικοί επισκέπτες; Οχι φίλοι μου. Τους προδώσαμε. Τους κοροϊδέψαμε.

Η Χώρα είναι σε κρίση πιστεύω ειλικρινά, παροδική. Αλλά θα βγούμε από την κρίση με τα ίδια μυαλά και την ίδια λειτουργία; Και άντε ότι θα βγούμε. Μετά τι κάνουμε;

Τώρα για την έρευνα... Αναρωτιέμαι τι έρευνα έχει να δείξει το τμήμα Δασολογίας της Ορεστιάδας στα 10-12 χρόνια που λειτουργεί; Δεν ξέρω ΤΙΠΟΤΑ ή ξέρω λίγα σημαντικά. Και σας βεβαιώνω ξέρω αρκετά καλά τις ερευνητικές δραστηριότητες γιατί τις χρειάζομαι.
Δηλαδή δεν ξέρουμε το ρόλο έπαιξε ο συγχωρεμένος ο καθηγητής Παπασταύρου και η ΝΔ στην στελέχωση του ενός Τμήματος Δασολογίας; Όχι να πέφτουμε και από τα σύννεφα. Όλοι τα γνωρίζουμε ή ας τα μάθουμε.

Φίλοι μου έτσι δεν γίνεται έρευνα. Λοιπόν ας μαζέψουμε τα κομμάτια μας. ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ με απορρόφηση και του προσωπικού, σημαίνει ένας ΠΑΝΥΣΧΥΡΟΣ ΚΛΑΔΟΣ (όχι συνδικαλιστικά αλλά επιστημονικά και κοινωνικά).

Και αυτά δεν είναι άσχετα με την κατάσταση στην Δασική Υπηρεσία. Βέβαια όταν στην Γαλλία και τις άλλες Χώρες της Ε.Ε κάθε Δημόσιος Υπάλληλος μετεκπαιδεύεται κάθε 3-4 χρόνια σε ειδικές εγκαταστάσεις στο συνολικό αντικείμενό του και στην Ελλάδα αυτό είναι αποσπασματικό φαινόμενο, τότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Δασική Υπηρεσία "εργάζεται μια χαρά". Είναι απάνθρωπο να ζητάμε από ανθρώπους, να κάνουν κάτι πρόσθετο χωρίς πρόσθετα μέσα.

Ο κλάδος όμως αναπνέει με δύο πνευμόνια. Ένα είναι η Δασική Υπηρεσία και το άλλο οι Ιδιώτες δασολόγοι.
Ας αναπνεύσουμε και τα δύο πνευμόνια μας. Η κατάσταση δεν είναι κακή ούτε απελπιστική και η κοινωνία μας χρειάζεται και θα μας χρειαστεί ακόμα περισσότερο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/02/2013 19:53 - 05/02/2013 20:12 #1635 από ioanmits
Μεγάλο θέμα όντως η δασική εκπαίδευση στην Ελλάδα...

ΤΙ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ και ΤΙ ΔΑΣΟΠΟΝΟΥΣ εκπαιδεύουμε

Φυσικά εκπαιδεύουμε ό,τι και όλα τα χρόνια που υπάρχει η δασολογική σχολή: Υπαλλήλους για τη δασική υπηρεσία και μόνο... ίσως τώρα λόγω του παγώματος των διορισμών να αλλάξει λίγο ο προσανατολισμός και να βγαίνουν απόφοιτοι συνάδελφοι με περισσότερες γνώσεις για το ελεύθερο επάγγελμα, καθώς είναι πλέον η μόνη διέξοδος, εκτός αν τελικά καποιοι γίνουν ταξιτζήδες ή ιατρικοί επισκέπτες... Υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια μια τάση για αρθρόα παραγωγή ερευνητών δασολόγων, μέσω μεταπτυχιακών διδακτορικών πτυχίων εδώ ή στο εξωτερικό, αλλά μάλλον δε συμβαίνει επειδή ξαφνικά γέμισε η δασολογία με καλά μυαλά, αλλά είναι μια διέξοδος λόγω της άμεσης ανεργίας μετά το πτυχίο..

ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Με λίγα λόγια: Η μεγάλη ντροπή της δασολογικής εκπαίδευσης. Ένα τμήμα που έγινε μόνο για να βολευτούν κομματικά παιδιά της τότε ΝΔ.. Το επίπεδο των μελών ΔΕΠ εκεί χαμηλότερο και από δευτεροετή φοιτητή δασολογίας. Ευτυχώς τα τελευταία 2-3 χρόνια διορίστηκαν 1-2 άτομα με πολύ καλές γνώσεις και προσόντα, αλλά είναι λίγοι και χάνονται στη γενική άρρωστη κατάσταση.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ

Το πρόβλημα δεν είναι το που βρίσκονται χωρικά και αν έγιναν για μικροπολιτικούς σκοπούς μέσω ισχυρών τοπικών δημαρχαίων και νομαρχαίων, αλλά ο αριθμός τους που είναι για τη χώρα μεγάλος και φυσικά το διδακτικό προσωπικό που είναι και αυτό μέτριο.. πάντως σε σχέση με την Ορεστιάδα είναι καλύτερο..

ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ

Ακόμη και ισχυρή εκπαίδευση να δημιουργηθεί στη χώρα, το συγκεκριμένο χρειάζεται ανθρώπους με όραμα και δραστήριους.. Και δυστυχώς εδώ είναι η μεγαλύτερη πληγή του κλάδου μας... ίσως ο πιο μίζερος και εσωστρεφής επαγγελματικος κλάδος που υπάρχει στην Ελλάδα... Κατάντια... τι να πρωτοθυμηθώ: Το θέμα του 98 για τη δασοπυρόσβεση, το ότι υπάρχουν ακόμη συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι τα χριστουγεννιάτικα έλατα τα κόβουν από τα δάση και δεν πρέπει να τα αγοράζει ο κόσμος κτλ κτλ
Last edit: 05/02/2013 20:12 by ioanmits.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: pachanga

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/02/2013 05:18 #1636 από dimmihel
Επιτέλους ελεύθερος χρόνος! Πάμε λοιπόν...

Αντιλαμβάνομαι τη σκέψη και την αγανάκτηση σας συνάδελφοι. Έκανα το πρώτο μου πτυχίο στο ΑΠΘ, ενώ δεν είμαι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας επειδή ζώ στο εξωτερικό.

Στην προηγούμενη μου ανάρτηση "ξέχασα" τον ιδιωτικό τομέα και αυτό μπορεί να παρερμηνεύτηκε. Η αλήθεια είναι πως θεωρώ ότι το Δάσος και το Φυσικό Περιβάλλον χρειάζεται ένα ισχυρό υβριδικό μοντέλο υπηρεσιών (Δημόσιο / Ιδιωτικό) για να διαχειριστεί και να αναπτυχθεί. Αυτό συμβαίνει άλλωστε και στη χώρα που ζώ, παρόλα ταύτα το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται απο το Κράτος και διαχειρίζεται απο δημόσιους φορείς. Η διαχείριση των πόρων γίνεται απο Δασολόγους και άρα καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η παιδεία και η κατάρτηση που πρέπει να έχουν. Θεωρώ λοιπόν ότι ό ένας απο τους δύο πνεύμονες όπως εύστοχα τονίζει ο Dr. Stamato παίζει πολύ πιο καθοριστικό ρόλο. Απο εκεί ξεκινάει ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης. Για να μην παρεξηγηθώ δεν υπήρξα ποτέ δημόσιος υπάλληλος.

Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο δημιουργήθηκε η σχολή Δασολογίας στην Ορεστιάδα και ούτε αν βόλεψε κάποιους ή όχι. Κάποιος άλλωστε θα μπορούσε να πεί το ίδιο και για τη σχολή του ΑΠΘ. Αυτό όμως που θεωρώ θετικό με τη σχολή του ΔΠΘ είναι ότι αποτελεί μία ευκαιρία για περαιτέρω έρευνα, ακόμα και αν ξεκίνησε με το αριστερό πόδι όπως τονίζει ο ioanmits και ο Dr. Stamato. 10-12 χρόνια λειτουργίας δεν είναι πολλά για να εξάγουμε συμπεράσματα. Επίσης πιστεύετε ότι στα χρόνια που λειτουργεί η Δασολογική σχολή στο ΑΠΘ έχει παράγει όση έρευνα θα μπορούσε; Και αν όχι γιατί; Δεν γνωρίζω αλλά είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογα εργαστήρια στο ΑΠΘ που κάνουν συνεχόμενες δημοσιεύσεις και δημιουργούν συνέχεια νέα project.

Τα ΤΕΙ πάντα είχαν προβλήματα με το διδακτικό προσωπικό και τους μηδαμινούς πόρους. Μόλις τα τελευταία χρόνια απαιτείται διδακτορικό για να γίνει κάποιος καθηγητής στα ΤΕΙ ενώ ακόμα και σήμερα οι ωρομίσθιοι εργαστηριακοί συνεργάτες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος σε πολλά μαθήματα. Όμολογώ πάντως ότι ήταν μία απο τις πιο ενδιαφέρουσες ακαδημαϊκές εμπειρίες της ζωής μου. Παρόλα ταύτα δεν νομίζω ότι το να μείνει ένα ΤΕΙ Δασοπονίας και ένα ΤΕΙ Επίπλου βοηθάει τη κατάσταση.

Ζούμε σε μία χώρα με τεράστια βιοποικιλότητα, πως είναι δυνατόν 40-50 απόφοιτοι Δασολόγοι το χρόνο και άλλοι τόσοι Δασοπόνοι να τα βγάλουν πέρα με τη διαχείριση, τα έργα που χρειάζονται, την έρευνα κτλ κτλ

Μήπως αντί να κλείνουμε σχολές να πιέσουμε σε άλλους τομείς ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη του κλάδου;

Υγ. Το κλείσιμο των σχολών Δασολογίας είναι φαινόμενο που συναντάται σε πολλές χώρες σήμερα. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο συγχωνεύσεων με άλλες σχολές όπως της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/02/2013 17:38 #1637 από MARINASMITH
Μετά απ’ όλα αυτά, μου έχει δημιουργηθεί η εξής ερώτηση:

Η συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση περισσότερων πόρων για τα εναπομείναντα τμήματα, προκειμένου να αξιοποιηθούν στην έρευνα και την τροφοδότηση των εργαστηρίων με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ή απλώς θα κόψουμε μερικούς μισθούς από τις κατώτερες βαθμίδες και δε θα αλλάξει κάτι ουσιώδες;
Έχουμε φτάσει στο σημείο η έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Εντούτοις, εξακολουθούμε να προσπαθούμε. Δεν ξέρω όμως για πόσο θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε εντός των συνόρων.
Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως δε θεωρώ ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση την επόμενη δεκαετία. Το ότι θα συγχωνευθούν μερικές σχολές δε σημαίνει ότι αλλάζει η οπτική και ο τρόπος σκέψης. Για να εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι, να διερευνηθούν και να διαπιστωθούν τα κενά τους, να διαμορφωθούν οι νέες δομές και η νέα τάξη πραγμάτων και να μπορέσει όλο αυτό να λειτουργήσει ως σύνολο θα περάσουν πολλά χρόνια. Και μακάρι να κάνω λάθος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.263 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 663
coord_gr 346
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 245

Τελευταία Μέλη

  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor
  • Atromma