Φαίνεται να κλείνει οριστικά το Δασικό Κολέγιο Κύπρου

Περισσότερα
15/01/2013 06:00 #1560 από mkourantidou

Historic forestry college to admit last students

By Daphne Vrahimi

Published on December 18, 2012

THE CYPRUS Forestry College which has trained thousands of forestry officials over the past 60 years will close down next year, the ministry of agriculture announced yesterday.

Situated in Prodromos, in a central position within the island’s main state forest, the college was ideally located for students training in forestry. The college was also highly beneficial for the village of Prodromos, as part of the students’ education included working on and tending to the forest grounds immediately surrounding the college, with students often being on a 24-hour duty for the upkeep of the area.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/01/2013 17:55 #1561 από dimmihel
Σίγουρα είναι λυπηρό που κλείνει ένα δασολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Υπάρχει κάποιος απόφοιτος του κολεγίου στο dasologoi να μας πεί περισσότερα για τις δραστηριότητες του;

Προσωπικά δεν το είχα ακούσει αλλά ούτε οι Κύπριοι συνάδελφοι που ήμασταν μαζί στη Δασολογική σχολή είχαν αναφέρει ποτέ κάτι για αυτό το κολέγιο.

Δυστυχώς το κλείσιμο δασολογικών σχολών είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ειδικότερα σε χώρες που δεν έχουν μεγάλες ποσότητες ξυλώδους λήμματος. Όσον αφορά τη προστασία και την αειφορία, οι σχολές περιβάλλοντος και οικολογίας έχουν πλέον αναλάβει τα ηνία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/01/2013 19:06 - 16/01/2013 19:12 #1563 από pachanga
Είναι νομίζω μία από τις καλές παρακαταθήκες που άφησαν οι Βρετανοί. Όσο και να μην τους συμπαθεί κανείς, σε θέματα διαχείρισης γης ήταν πρωτοπόροι. Το λήμμα δεν έχει να κάνει με το κλείσιμο του Κολλεγίου. Περισσότερο ισχύει αυτό που αναφέρει το άρθρο. Οι απόφοιτοι του Κολλεγίου έβγαιναν ως δασοπόνοι αλλά πλέον δεν υπάρχουν εκείνες οι θέσεις εργασίας στον Κυπριακό δημόσιο μηχανισμό. Παλαιότερα οι περισσότεροι απορροφούνταν εκεί. Ο ανταγωνισμός με τις σχολές στην Ελλάδα είναι απ' ότι κατάλαβα ένα ακόμη θέμα διότι τα παιδιά επέστρεφαν δασολόγοι στην Κύπρο και προέκυψε η γνωστή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δασοπόνων-δασολόγων.

Ίσως να είναι και τα σημάδια των μνημονιακών καιρών και η πίεση για οικονομία. Ευτυχώς όμως στην Κύπρο το Τμήμα Δασών διατηρεί ακόμα τη δυναμική του σε σχέση με τη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι 'περιβαλλοντιστές' (μη δασικοί δηλαδή) όπως παντού έχουν και αυτοί σημαντικό μερίδιο στην υπόθεση αλλά απ' όσο κατάλαβα στην Κύπρο το Τμ. Περιβάλλοντος ασκεί την περιβαλοντική πολιτική και ορίζει τις κατευθύνσεις με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και το Τμ. Δασών είναι αυτό που κατά βάση την υλοποιεί. Στο πεδίο και στο γραφείο. Άρα η τεχνογνωσία, το γνωσιακό υπόβαθρο, η εμπειρία και ο εξοπλισμός που διαθέτει το Τμ. Δασών μας επιτρέπει ακόμη να λέμε ότι οι δασικοί στην Κύπρο πρακτικά κρατούν τα ηνία στο θέμα της προστασίας, της βιοποικιλότητας και τα σχετικά.

Το λήμμα και τα δασικά προϊόντα στην Κύπρο εκ των πραγμάτων δεν κατέχουν πρωτεύουσα θέση στους διαχειριστικούς σκοπούς πλέον. Χάριν σε λίγους ανθρώπους του Τμ. Δασών πάρθηκαν οι αποφάσεις ώστε η Κύπρος να προσαρμοστεί στο παιχνίδι της προστασίας του περιβάλλοντος και από την παραγωγή να περάσουμε στην προστασία κ διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αναψυχή και γενικώς τις άυλες περιβαλλοντικές υπηρεσίες του δάσους. Μια κίνηση που επιτρέπει στην Κύπρο να αντλεί ακόμη ευρωπαϊκά κονδύλια (thank god..)

choose. life
Last edit: 16/01/2013 19:12 by pachanga.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/01/2013 21:43 - 24/01/2013 19:33 #1598 από la_monda
Το δασικό κολέγιο Κύπρου είναι 2ετούς φοίτησης και οι απόφοιτοί του με τις Ελληνικές διαβαθμήσεις σπουδών θα λέγαμε ότι βγαίνουν "Ειδικοί Δασικής Προστασίας - ΙΕΚ". Φυσικά λόγω του ότι τα μαθήματα γίνονται στο κολέγιο το οποίο είναι στο βουνό, οι σπουδαστές του έρχονται αμέσως σε επαφή με το στοιχείο της δουλειάς τους. Τα καλοκαίρια υπολογίζονται και ως δύναμη πυροπροστασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δασικοί πόροι του νησιού είναι λίγοι, άρα και οι ανάγκες για προσωπικό περιορισμένες. Οι απόφοιτοι του κολεγίου τελειώνοντας διοριζόντουσταν με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Τμήμα Δασών. Όσοι δε κατάφερναν να σπουδάσουν κάτι άλλο καταλήγαν εκεί ,και λίγοι από επιλογή. Η ρύθμιση αυτή πλέον δεν ισχύει.
Το τμήμα δασών της Κύπρου έχει 2 βαθμίδες. Τους συντηρητές δασών (αντίστοιχους δασολόγους των ελληνικών δασαρχείων), και τους λειτουργούς δασών (μια κλίμακα που συνδυάζει τους δασοπόνους και τους ειδικούς δασικής προστασίας).
Οι απόφoιτοι του κολεγίου όταν προκυρηχτούν θέσεις Λειτουργών, δίνουν εξετάσεις στα ελληνικά (όλη η διδακτέα ύλη τους και οι εξετάσεις τους είναι στα αγγλικά, λόγω ότι το στήσανε Άγγλοι, αλλά και επειδή φοιτούν ξένοι φοιτητές) και συναγωνίζονται για τις ίδιες θέσεις δασολόγους, δασοπόνους και άλλους απόφοιτους του κολεγίου για τις μόνιμες θέσεις.
Το 2014 το ΤΕΠΑΚ (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει και Τμήμα Δασολογίας.
Όλα αυτά γίνονται ενώ έχει μαζευτεί σωρεία άνεργων δασολόγων, δασοπόνων, ειδικών δασικής προστασίας, και αποφοίτων του δασικού κολεγίου, σε μια χώρα μισή με 1 βουνό.
Το που θα βρουν όλοι αυτοί δουλειά είναι άλλο θέμα....
Last edit: 24/01/2013 19:33 by la_monda. Αιτία: καπέλο μου! γεια σου ρε Σαμ αλάνι!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: Alex

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/01/2013 21:52 #1599 από la_monda
Όσον αφορά το Τμ. Περιβάλλοντος, έχει αντικείμενα που δεν αφορούν το Τμ. Δασών της Κύπρου τα οποία ορίζονται από τους Τομείς του: Τομέας Κλιματικής Δράσης, Τομέας Ελέγχου Ρύπανσης και Διαχείρισης Αποβλήτων, Τομέας Διεθνών/Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αειφόρου Ανάπτυξης. Υπάρχει όμως ο "Τομέας Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης", όπου εκεί συνεργάζονται με το Τμ.Δασών.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.259 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 663
coord_gr 346
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 245

Τελευταία Μέλη

  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor
  • Atromma
  • PromotionFus