Θέματα και συζητήσεις για τους δασολόγους ελεύθερους επαγγελματίες, μελετητές και εργολήπτες, μετόχους ή ιδιοκτήτες εταιριών

Περιβαλλοντική μελέτη για εκτροφείο σαλιγκαριών

Περισσότερα
23/10/2012 02:13 #1345 από stavraetos
Μόλις πρόσφατα, μου ζητήθηκε να κάνω μια περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης εκτροφείου σαλιγκαριών.

Μετά από σχετικό διαδικτυακό ψάξιμο που έκανα, βρήκα το σχετικό νόμο (Ν.4014/2011 "Περιβαλλοντική Αδειοδότηση") και κάποιες ΚΥΑ που σχετίζονται.

Ωστόσο, επειδή θα είναι η πρώτη μου σχετική μελέτη, έχω κάποιες απορίες.

1. Τα εκτροφεία σαλιγκαριών εντάσσονται στην κατηγορία Β, σύμφωνα με το Ν.4056/2012, δηλαδή δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά μόνο πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ). Ωστόσο, επειδή για τις ΠΠΔ, δεν υπάρχει νέα απόφαση, οι αρμόδιες αρχές ζητούν ΜΠΕ. Τί κάνουμε τελικά?

2. Τι πρέπει να περιέχει μια τέτοια μελέτη?

3. Σχετικά με την αμοιβή μας και την υποχρέωσή μας για καταβολή εισφοράς υπέρ ΓΕΩΤΕΕ, γνωρίζω πως το ποσοστό είναι 2%, αλλά δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο κατώτερο όριο αμοιβής, με το οποίο "απαλλασσόμαστε" από αυτή την εισφορά.
Επίσης, είναι υποχρεωτική για κάθε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που κόβουμε ή μόνο για μελέτες??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους θελήσουν να βοηθήσουν

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2012 05:01 #1347 από Ελίζα
Για τον φίλο και συνάδελφο:

Καταρχήν πρέπει να βρεις σε ποια κατηγορία ανήκει το έργο ανάλογα με την δυναμικότητα. Κάνεις σχετική ερώτηση στη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας σου. Αυτοί θα σου ζητήσουν τα περαιτέρω για να σου κατατάξουν το έργο (πρώτο στάδιο: ΠΠΕΑ, προέγκριση και χωροθέτηση του έργου). Πλέον δεν ισχύουν οι ΜΠΕ. Αν το έργο σου είναι στη κατηγορία Β, απαλλάσσεται από ΜΠΕ, αν είναι στην Α προχωράς σε ΠΠΔ (ΕΠΟ, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με απλά λόγια περιβαλλοντική αδειοδότηση). Για το τι πρέπει να κάνεις στο δεύτερο στάδιο και πως συμπληρώνονται οι ΠΠΔ υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες που ορίζουν τα κριτήρια, τους παράγοντες και την τελική βαθμολογία. Είναι διευκρινιστικές οδηγίες του 4014 (ΥΑ, ΚΥΑ, κλπ.).

Όλες οι μελέτες άνω το 300 ευρώ, βάζεις παρακράτηση φόρου 20% και φπα 23%. Περί ΓΕΩΤΕΕ δεν υπάρχει υποχρέωση, αφού είσαι οικονομικά ενήμερος. Το 2% ισχύει για συμβασιούχους και μόνιμους δασολόγους στη μισθοδοσία, στα οδοιπορικά, στα επιδόματα κλπ. Αν κόψεις τιμολόγιο προς το δημόσιο, τότε χωρίς να το αναλύσεις και να το αφαιρέσεις από το τιμολόγιο σου, θα σου γίνει παρακράτηση 2% υπέρ ΓΕΩΤΕΕ, μαζί με άλλες 2-3 παρακρατήσεις (μη ρωτήσεις τι είναι, ένας Θεός ξέρει, λέει το έγγραφο υπέρ χαρτοσήμου, σάλιου που ξόδεψε ο υπάλληλος, δεν μπορώ να σε βοηθήσω!!!).

Για την αμοιβή της μελέτης, στη περίπτωσή σου ΠΠΔ, δεν υπάρχει ακόμα κάποια οδηγία από το ΓΕΩΤΕΕ. Κάνε ένα τηλ. να τους ρωτήσεις. Για ΜΠΕ κατηγορίας Β, η αμοιβή ξεκινάει κοντά στα 800 χωρίς φπα και παρακράτηση φόρου 20%. Για ΜΠΕ Α κατηγορίας το ποσό διπλασιάζεται σχεδόν, το καθαρό εννοώ. Γενικά, είναι στο χέρι τη συμφωνία θα κλείσεις και τι θα περιλαμβάνει, πχ. γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις, τοπογραφικά, μελέτη, αντίγραφα μελετών και εγγράφων που θα πρέπει να καταθέσεις κλπ.

Συναδελφικά,


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΣΑΠΑΝΙΔΗΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ.

Msc Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης



ΔΑΣΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ GIS / ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ



ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 22, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΤΗΛ.: 2310 756926, ΚΙΝ.: 6932 370395
Email: sapanidis@hotmail.com

Site: www.wix.com/sapanidis/website

Blog: www.forestry-gis-rs.blogspot.com

ΥΓ. Σταύρο εγώ δεν γνωρίζω τίποτα αλλά έχω καλούς φίλους που πάντα βοηθάνε!!! τα στοιχεία του Θανάση φαίνονται για να μην καρπωθώ τις ευχαριστίες (εγώ μία ερώτηση έκανα απλώς)!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: pachanga, stavraetos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.353 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor