Συζητήσεις, άρθρα και εξελίξεις πάνω σε θέματα δασικής πολιτκής σε Ευρωπαικό και εθνικό επίπεδο

Υπεγράφη η ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του έργου "Σύστημα Απογραφής και Παρακολούθησης Δασών και Δασικών Εκτά

Περισσότερα
02/11/2012 21:17 #1388 από Ελίζα
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), του έργου «Σύστημα απογραφής και παρακολούθησης των δασών και δασικών εκτάσεων, για την κάλυψη υποχρεώσεων της χώρας και τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό αυτής (ΣΑΠ)», συνολικού προϋπολογισμού 6.800.000 €, ο σχεδιασμός του οποίου είχε αρχίσει ήδη από το β’ εξάμηνο του 2010 από την Ειδική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ και ολοκληρώθηκε τώρα.

Επισημαίνεται ότι, η μοναδική απογραφή που έως σήμερα είναι στη διάθεση του ελληνικού δημοσίου, ολοκληρώθηκε το έτος 1992. Δεδομένων όμως των μεταβολών που επήλθαν από τότε στα δάση μας, κυρίως από τις δασικές πυρκαγιές, απαιτείται η επικαιροποίηση των σχετικών απογραφικών, ώστε η Ελλάδα αφενός να ανταποκριθεί με επάρκεια στις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο κ.ά, αφετέρου να υπάρξει ορθότερος σχεδιασμός στην υλοποίηση και παρακολούθηση της δασικής πολιτικής, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με γνώμονα την αειφορία.

Η έλλειψη των στοιχείων αυτών έχει αποτελέσει τροχοπέδη, τόσο για την δημόσια Διοίκηση, όσο και για τη συνολικότερη ανάπτυξη της Ελλάδας και της υπαίθρου, στο βαθμό μάλιστα που οι δασικής μορφής εκτάσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 65% της συνολικής έκτασης της χώρας.

Αναλυτικότερα, το έργο ΣΑΠ προβλέπει την εγκατάσταση υποδομής για την παρακολούθηση των δασών και δασικών εκτάσεων της Ελλάδας και την απόκτηση δεδομένων, για την κάλυψη διεθνών υποχρεώσεων αναφορών της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ EUROSTAT) και τα Ηνωμένα Έθνη (π.χ UNFCCC).

Το έργο περιλαμβάνει πληθώρα εργασιών, τόσο στο γραφείο όσο και στο πεδίο. Στις πρώτες φάσεις του έργου περιλαμβάνεται η συγκέντρωση, η αξιολόγηση και η προσαρμογή όλου του διαθέσιμου χαρτογραφικού (όπως χάρτες βλάστησης, δεδομένα από το CORINE) με τη βοήθεια όλων των σύγχρονων μέσων για τη δημιουργία χαρτών βλάστησης (πολυφασματικοί ορθοφωτοχάρτες κ.ά). Έτσι, θα αποτυπωθούν όλες οι εκτάσεις που παρουσιάζουν δασοπονικό ενδιαφέρον και θα αποκλειστούν οι εκτάσεις μη δασικής μορφής. Επίσης θα γίνει διαχωρισμός των δασών, ανά τύπο και είδος βλάστησης.

Με τις καταλληλότερες στατιστικές μεθόδους, που να ανταποκρίνονται στην έντονη τοπογραφική ποικιλομορφία των δασών της χώρα μας και με σκοπό την απόκτηση στατιστικά αξιόπιστων στοιχείων, θα γίνει εγκατάσταση ενός δικτύου επιφανειών σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις.

Το δίκτυο αυτό θα είναι μόνιμο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης των αλλαγών στα δάση. Ο ακριβής αριθμός των μόνιμων δειγματοληπτικών επιφανειών, θα καθοριστεί κατά τις πρώτες φάσεις του έργου. Στις επιφάνειες αυτές θα μετρηθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εκτίμηση των αποθεμάτων άνθρακα και τον υπολογισμό εκπομπών/απορροφήσεων CO2 από την υπέργεια βιομάζα, που θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή των δασών και δασικών εκτάσεων στην κλιματική αλλαγή και το μετριασμό αυτής.

Μελλοντικά, το συγκεκριμένο δίκτυο δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση αποθεμάτων άνθρακα στο έδαφος, τη φυλλάδα και την υπόγεια βιομάζα, καθώς και άλλων παραμέτρων που θα επιτρέψουν την επιστημονική τεκμηρίωση εθνικών θέσεων και τη διαμόρφωση εθνικών στρατηγικών σε πλήθος τομέων (ανάπτυξη υπαίθρου, βιοποικιλότητα κλπ).

Η λήψη στοιχείων στο πεδίο θα γίνει με σύγχρονες μεθόδους και όργανα (μέτρηση διαμέτρου/ύψους δέντρου με laser κα). Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα αναλυθούν με τις καταλληλότερες στατιστικές μεθόδους και θα γίνουν συγκεντρωτικοί πίνακες και γεω-χωρική απόδοση/αναφορά αυτών (πχ ανά Νομό).

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα στοιχεία αυτά:

- Έκταση δασών/δασικών εκτάσεων (ανά τύπο και είδος)
- Υπέργεια βιομάζα, Αποθέματα άνθρακα στην υπέργεια βιομάζα,
- Δομή δασών (οριζόντια και κάθετη δομή, συγκόμωση, κλάσεις ηλικίας, στάδια ανάπτυξης),
- Όγκος και μάζα νεκρού ξύλου (ιστάμενο και κατακείμενο),
- Όγκος (συνολικός, μέσος, εμπορεύσιμος),
- Κατάσταση της υγείας των δασών.

Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα σε όλους στο διαδίκτυο, σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για σύνθετη επιστημονική εργασία, που θα απασχολήσει άμεσα σημαντικό αριθμό επιστημόνων από διάφορους κλάδους (δασική επιστήμη, πληροφορική, στατιστική κλπ).

Το έργο ΣΑΠ που εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ, θα καλύψει την ανάγκη παροχής αξιόπιστων στοιχείων για την εκτίμηση των εκπομπών και απορροφήσεων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως προβλέπει πλήθος Νομοθετικών και άλλων υποχρεώσεων σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο.

Με την απογραφή των δασών μας, θα αποκτήσουμε ακριβή εικόνα της πραγματικής έκτασής τους, της δομής, της σύνθεσής τους, του ξυλώδους κεφαλαίου και της ετήσιας αύξησης του εν λόγω κεφαλαίου, καθώς και των ποσοτήτων άνθρακα που δεσμεύουν τα δάση μας κάθε χρόνο, αυξάνοντας πιθανόν τα αντίστοιχα δικαιώματα της χώρας μας.

Επιπλέον, με δεδομένες τις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, το συγκεκριμένο έργο θα συνεισφέρει τα μέγιστα στο σχεδιασμό πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όχι μόνο των δασών αλλά του συνόλου της Ελληνικής επικράτειας, στο βαθμό που οι κοινωφελείς και προστατευτικές επιδράσεις του δάσους αποτελούν τον πλέον προσιτό τρόπο θωράκισης απέναντι στους ευρύτερους κινδύνους (διάβρωση, πλημμύρες, πυρκαγιές, ποιότητα αέρα), των οποίων η αποτελεσματική αντιμετώπιση επιδρά θετικά στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

πηγή: www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni [524]=2113&language=el-GR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/11/2012 06:36 #1389 από pachanga
Πολύ καλά νέα. Η απογραφή των δασών δεν προϋποθέτει την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών; αυτό το έργο σε συνδυασμό με τους δ. χάρτες, τις επικαιροποιημένες προδιαγραφές δασικών πυρκαγιών και την υποχρέωση από την οδηγία INSPIRE δίνει ένα πλαίσιο όπου οι υπηρεσίες θεωρητικά μπορούν να ανασυνταχθούν. Τα (χαρτογραφικά, βάσεις δεδομένων κλπ.) προϊόντα που εξάγονται από τα έργα αυτά αποτελούν βασικό υπόβαθρο για οποιοδήποτε εθνικό φορέα δασοπροστασίας κλπ.

Κάθε έργο όμως είναι και ένα ερωτηματικό, πόσο μάλλον η διασύνδεσή τους. Η δασική υπηρεσία είναι η άμεσα εμπλεκόμενη υπηρεσία ως τελικός χρήστης και ως η νόμιμη αρχή, μαζί με το υπουργείο. Έχουν δαπανηθεί και εξακολουθούν να δαπανώνται κάποια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και κύρωση των δ. χαρτών, τους χάρτες δικτύου NATURA2000 με τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δεν αποτελούν τη βέλτιστη προσέγγιση. Αποτέλεσμα παράγεται, σε τι χρόνους και με ποια σχέση κόστους/οφέλους για το δημόσιο είναι άλλη κουβέντα. Τέτοια έργα υποδομής εμπεριέχουν τεχνογνωσία σε ό,τι έχει να κάνει με χαρτογραφικά προϊόντα, γεωγραφικές βάσεις δεδομένων, τηλεπισκόπιση κλπ.

Μεγάλος αριθμός δασολόγων-δασοπόνων απασχολείται σε εταιρείες-αναδόχους τέτοιων έργων. Η τεχνογνωσία παραμένει εκεί, η εμπειρία περιορίζεται στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με ένα σεβαστό κόστος. Λόγω όμως της φύσης των έργων αυτών ως "υποδομές" για άσκηση δασικής πολιτικής, ανάπτυξης, ελέγχου κλπ. η διαχείριση, επικαιροποίηση και ο έλεγχος (επικύρωση) βρίσκεται εκ των πραγμάτων στους δημόσιους λειτουργούς.

Για να ανανεώσεις μια υπηρεσία ή ένα μηχανισμό του κράτους και να τον προσαρμόσεις στην τεχνολογική πραγματικότητα και την αποτελεσματικότητα που ζητείται για να διορθωθούν δεκαετίες κακών πρακτικών, δεν έχεις πολλές επιλογές. Ή διώχνεις τους παλιούς και φέρνεις νέους, ή κάνεις ξεσκαρτάρισμα και μεταφέρεις τεχνογνωσία και καθοδηγείς. Ο ΟΚΧΕ για παράδειγμα είναι ένας φορέας που υποστηρίζει την εφαρμογή της οδηγίας INSPIRE για τη δημόσια διοίκηση μέσω των ΚΟΣΕ.

Συμπερασματικά, αν με όχημα τα παραπάνω έργα δεν πέσουν πόροι - ανθρώπινοι και χρηματικοί - στη δασική υπηρεσία, πώς αυτή μπορεί να εκσυγχρονιστεί επιτέλους; και πώς θα επιτελέσει το σύγχρονο έργο της; μόνο μέσω αναδοχών και κρατώντας γι αυτήν τον τελικό έλεγχο και την έγκριση; η υλοποίηση των έργων αυτών δεν τελειώνει με την παράδοση του φακέλου.. υπάρχει εξακολουθητική εργασία και κυρίως έλεγχος, διαχείριση και ανανέωση των πληροφοριών για να μπορεί η οποιαδήποτε πολιτική ή φορέας υποτυπωδώς να βασιστεί. Δεν γίνεται να υποκαταστήσει ο ιδιώτης το δημόσιο στο ρόλο του, παρά την ανεπάρκεια του δεύτερου. Όχι για πάντα. Σε κάποιες εργασίες, ναι. Αυτές όμως οφείλουν να είναι συμπληρωματικές.

Και εδώ πιο εκτεθειμένοι εμφανίζονται οι κύριοι που εκπροσωπούν τους συναδέλφους στο δημόσιο, τα συλλογικά τους όργανα κλπ, ίσως και ένας αριθμός των ίσιων των υπαλλήλων. Η διαμαρτυρία για τους μισθούς και το χαμένο αντικείμενο ή κύρος των δασικών είναι θέματα, ναι. Αλλά αν όντως θες να κρατήσεις κεκτημένα και να προασπίσεις (όπως συνεχώς φωνάζεις) το δημόσιο συμφέρον, τότε υποχρεούσαι να βγεις με μία τεκμηριωμένη - οικονομικά, τεχνικά και επιστημονικά - θέση που να προδιαγράφει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο. Και φυσικά να αναγνωρίσεις ότι η εκάστοτε υπηρεσία πάντα εμφανίζεται να λειτουργεί ανάλογα με το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα του χειρότερου υπαλλήλου.. και υπάρχουν αρκετοί.

Εξάλλου τέτοια έργα έχουν απαιτήσεις, παραδοτέα, τεχνικές προδιαγραφές. Το καλύτερο και δικαιότερο πλαίσιο κατά τη γνώμη μου για να αξιολογήσεις το προσωπικό είναι να το ελέγξεις στο έργο του, στο αντικείμενό του. Με δείκτες, προθεσμίες και παραδοτέα. Λέγεται έλεγχος απόδοσης και όσοι είναι μισθωτοί τη γνωρίζουν καλά. Η λογική λέγεται Boolean και τα συμπεράσματα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και παρερμηνείας: ή είσαι ικανός να παράξεις αποτέλεσμα ή δεν κάνεις τη δουλειά στο επιθυμητό επίπεδο και συνεπώς πρέπει να αντικατασταθείς.

Η ιδέα όμως είναι εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες, να λειτουργήσουν 3 βασικές πολιτικές (πχ. δασικό κτηματολόγιο, φορέας πυροπροστασίας, απογραφή) και να απασχοληθούν άνθρωποι. Και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, εκτός αν είσαι πολιτικός..

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/11/2012 19:42 #1392 από dimmihel
Πολύ καλά νέα όπως είπε και ο συνάδελφος Pachanga.

Ένα μέρος των φιλοδοξιών που είχαμε σαν κλάδος γίνονται πραγματικότητα;

Όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι 100% χρήσιμα για τη διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας!

Φυσικά οι προβληματισμοί που αναλύονται επίσης από τον Pachanga είναι υπαρκτοί και πρέπει να λυθούν πριν ξεκινήσουμε τους πανηγυρισμούς!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/11/2012 02:32 #1404 από zisis_gagkas
Τα είπε όλα ο συνάδελφος pachanga.

Συμφωνώ και προσυπογράφω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.341 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor