Λογιστικά, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΤΣΜΕΔΕ)

Οδηγίες προς ναυτιλομένους - Εισαγωγή στο ελευθέριο επάγγελμα

Περισσότερα
13/04/2013 21:21 - 14/04/2013 17:13 #1838 από ptsolak
Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός για τους συναδέλφους που αποφασίζουν να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας ως δασολόγοι. Οι οδηγίες αυτές δεν θα είναι λεπτομερείς, παρά μόνο θα δίνουν τις γενικές κατευθύνσεις σε όποιον κάνει έναρξη δραστηριότητας καθώς και τι θα τον περιμένει μετά από την έναρξη.


Έναρξη δραστηριότητας

Πρωτού κάνουμε οποιοδήποτε βήμα, πρέπει να δούμε που θα έχει έδρα η επαγγελματική μας δραστηριότητα. Είτε θα ενοικιάσουμε κάποιο χώρο, είτε θα δηλώσουμε ως έδρα δραστηριότητας την οικία μας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση είτε χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση (επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής, από τον κάτοχο του ακινήτου ότι επιτρέπει την άσκηση της δραστηριότητάς μας όπως σκοπεύουμε να την ξεκινήσουμε είτε το μισθωτήριο συμβόλαιο του επαγγελματικού χώρου. Την υπεύθυνη δήλωση την συνοδεύει ένα συμβόλαιο του σπιτιού (απλό φωτοαντίγραφο). Επίσης, θα χρειαστούμε επικυρωμένα φωτοαντίγραφα της ταυτότητας.
Ακόμα μία προεργασία που χρειάζεται να κάνουμε είναι η δημιουργία της σφραγίδας, η αγορά βιβλίου εσόδων-εξόδων, αγορά διπλότυπου (ή τριπλότυπου) μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών και αντίστοιχο μπλοκ τιμολογίου παροχής υπηρεσιών (τα οποία αριθμούμε και σφραγίζουμε σε κάθε σελίδα - προσέχουμε πάντα την αρίθμηση). Η σφραγίδα θα πρέπει να γράφει το Ονοματεπώνυμο, δραστηριότητα, ΑΦΜ, ΔΟΥ, διεύθυνση και τηλέφωνο. Όσον αφορά τον κωδικό δραστηριότητας, αν δε συντρέχει άλλος λόγος, βάζουμε μονάχα 1 ή 2 κωδικούς. Ο κλασικός ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ 02401003, τα περιλαμβάνει όλα.


1. Το πρώτο βήμα αφού αποφασίσουμε να κάνουμε έναρξη δραστηριότητας είναι να πάμε στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για εγγραφή ή, εφόσον είμαστε ήδη εγγεγραμένοι, να πληρώσουμε το αντίτιμο της ετήσιας συνδρομής και να ανανεώσουμε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

2. Αφού θα τακτοποιήσουμε τις οικονομικές μας εκκρεμότητες στο ΓΕΩΤΕΕ, κάνουμε αίτηση για να πάρουμε οικονομική ενημερότητα για έναρξη στη ΔΟΥ (υπάρχει η κατάλληλη αίτηση στο ΓΕΩΤΕΕ και παίρνουμε άμεσα τα έγγραφα).

3. Έπειτα χρειάζεται να πάμε να εγγραφούμε στον ΟΑΕΕ (όσοι από εσάς επιλέξετε να γίνετε εργολήπτες, απ'όσο γνωρίζω αλλά όχι με βεβαιότητα, μπορείτε να πάτε στο ΤΣΜΕΔΕ). Για να εγγραφούμε στον ΟΑΕΕ θα χρειαστούν η έναρξη δραστηριότητας από τη ΔΟΥ, η υπεύθυνη δήλωση από τον κάτοχο του ακινήτου που θα δηλώσουμε ως έδρα, το συμβόλαιο του ακινήτου και 110 ευρώ (±5 ευρώ).

4. Με τις 2 βεβαιώσεις που μας δίνει ο ΟΑΕΕ, το χαρτί της οικονομικής ενημερότητας του ΓΕΩΤΕΕ, την υπεύθυνη δήλωση/μισθωτήριο συμβόλαιο από τον κάτοχο του ακινήτου που θα δηλώσουμε ως έδρα και το αντίγραφο της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος (αν σου ζητηθεί), πάμε στη ΔΟΥ όπου κάνουμε την έναρξη δραστηριότητας.

5. Έχουμε στα χέρια μας, 1 σφραγίδα, 1 θεωρημένο μπλοκ απόδειξης παροχής υπηρεσιών, 1 (αθεώρητο) μπλοκ τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και τα έγγραφα έναρξης από τη ΔΟΥ.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, κύριος του εαυτού σου!


Εδώ τελειώνει το 'δύσκολο' κομμάτι της έναρξης για να ξεκινήσει το δυσκολότερο, αυτό της ίδιας της δραστηριότητας.


Φορολογικές-Ασφαλιστικές υποχρεώσεις ελεύθερου επαγγελματία

Από τη στιγμή που έχουμε κάνει έναρξη, οφείλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας. Αυτές είναι οι παρακάτω:

1. Οφείλουμε κάθε 3 μήνες να αποδίδουμε τον απαιτούμενο ΦΠΑ με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που γίνονται κάθε 1 έως 20 Απριλίου, 1 έως 20 Ιουλίου, 1 έως 20 Οκτωβρίου και 1 έως 20 Ιανουαρίου.

2. Οφείλουμε να πληρώνουμε εμπρόθεσμα τον ΟΑΕΕ (η πρώτη βαθμίδα είναι περίπου 215 ευρώ το μήνα) κάθε δίμηνο έως τις 31 του επόμενου μήνα.

3. Οφείλουμε να κάνουμε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ έως τις 20 Απριλίου του επόμενου έτους.

4. Οφείλουμε να ενημερώνουμε το Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, τηρώντας τις αντίστοιχες ημερομηνίες των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (βλέπε 1).


Φτάνετε λοιπόν στο σημείο όπου θα επιλέξετε, αν θα προσλάβετε κάποιον λογιστή να σας παρέχει τις υπηρεσίες του, ή αν θα κάνετε μόνοι σας αυτή τη δουλειά. Όσοι αποφασίσετε να κάνετε το 2ο, συνεχίστε να διαβάζετε.

Σε αυτό το σημείο όμως, να τονίσω ότι η προσέγγιση του κάθε ελεύθερου επαγγελματία είναι από κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή, θα πρέπει να γνωρίζει πως λειτουργεί η κάθε διεργασία στην επιχείρησή του (ναι, και μία ατομική δραστηριότητα είναι μία επιχείρηση - αναλογιστείτε το μέγεθος της Express Service, η οποία είναι ατομική επιχείρηση) ώστε όταν (αν) με το καλό αρχίσει και μεγαλώνει, ή έχει τη δυνατότητα να δίνει ένα μέρος της δουλειάς σε εξωτερικούς συνεργάτες, να γνωρίζει τα βασικά στοιχεία σε κάθε λειτουργία.


Πρακτικά θέματα στη καθημερινότητα του ελεύθερου επαγγελματία

- Αν η πληρωμή μας είναι 1.230 ευρώ, το ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουμε είναι 1.230 / 1,23 = 230 ευρώ.

- Αν πληρωνόμαστε από εργοδότη που παρακρατά 20% φόρο, ο φόρος αυτός παρακρατείται από το καθαρό ποσό της αμοιβής, δηλαδή στα 1.230 ευρώ, θα παρακρατηθεί το 20% από τα 1.000 ευρώ, 200 ευρώ και θα πληρωθούμε στο χέρι 1.030 ευρώ.

- Τα καθαρά χρήματα του ελ. επαγγελματία υπολογίζονται, αφαιρώντας τις κρατήσεις 20% και του αποδιδόμενου φόρου 23%. Συνεπώς, στα 1.230 ευρώ, η καθαρή πληρωμή είναι 800 ευρώ. Αν από αυτά αφαιρέσουμε και τις εισφορές του ΟΑΕΕ, τότε στα 1.230 ευρώ, ο ελ. επαγγελματίας βάζει στην τσέπη του 570 ευρώ.

- Έχετε κατά νου, ότι ο ελ. επαγγελματίας στο τέλος της 1ης του χρονιάς, θα αποδώσει μεγαλύτερο ΦΠΑ, διότι θα προπληρώσει το μισό ΦΠΑ της επόμενης χρονιάς. Συνεχίζοντας λοιπόν, ο συνολικός φόρος (αν έχει μηνιαίες αποδοχές των 1.230 ευρώ) που θα έχει, θα είναι: 2.760 + (2.760 / 2) = 4.140 ευρώ.

ΥΓ. Μην μπερδεύεστε. Το παραπάνω αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα το οποίο δύσκολα θα τύχει σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία - εκτός και αν εργάζεται σε κάποιο γραφείο ως συνεργάτης με μηνιαίες αποδοχές ή σε κάποιο πρόγραμμα. Παρόλα ταύτα, θα ακολουθείτε μία παρόμοια τακτική, αναγνωρίζοντας την εισροή του χρήματος και το πότε θα εκρέει ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

- Για να σου κόψουν τιμολόγιο, θα πρέπει οι δαπάνες αυτές να αποτελούν "παραγωγικές δαπάνες" που σχετίζονται άμεσα με την επαγγελματική δραστηριότητα. Συνεπώς, τιμολόγια του τύπου ταβέρνα στην Καλαμαριά (όταν η έδρα σου είναι στη Θεσσαλονίκη) ή οποιαδήποτε ταβέρνα που δεν σχετίζεται με αντίστοιχες συμβάσεις ή τιμολόγια από μέρους σου σε αυτές τις τοποθεσίες, καλό είναι να αποφεύγονται. Όταν έχεις μία μελέτη με το Δασαρχείο Σερρών στην Ορεινή, προφανώς και θα μπορούσες να κόψεις τιμολόγιο από Ταβέρνα στην Ορεινή ή στις Σέρρες.


Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μίας επιχείρησης είναι η ροή του χρήματος. Ο επαγγελματίας λοιπόν, οφείλει να γνωρίζει που εκρέει (πάει) το χρήμα που εισρέει στην επιχείρηση. Συνεπώς η κατανόηση των παραπάνω αρχών είναι σημαντικό, όπως και η έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων για την αποφυγή προστίμων και άλλων κυρώσεων. Πλέον, κάθε φορέας του δημοσίου ή του έμμεσου δημοσίου, απαιτεί την ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη σύναψη σύμβασης.

Το άλλο, αντίστοιχα σημαντικό, στοιχείο σε μία επιχείρηση είναι η επικοινωνία. Λέγοντας επικοινωνία, εννοούμε αφενός την εύρεση πελατών και αφετέρου τη σωστή δικτύωσή μας για την έγκαιρη λήψη ενημερώσεων, γνωριμιών με συναδέλφους, εκμάθηση νέων τεχνικών και μεθόδων κ.α. Τα παραδοσιακά εργαλεία για το πρώτο είναι ο κύκλος των γνωριμιών μας, συγγενείς, φίλοι, άλλοτε και συνάδελφοι. Για το δεύτερο, τα παραδοσιακά εργαλεία είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (που όμως είναι κορεσμένες με το παλαιό κατεστημένο, δίχως αυτό να είναι κακό), οι επιστημονικές εταιρείες, συνέδρια κ.α. Το εργαλείο που χρησιμοποιείται στις μέρες μας είναι το διαδίκτυο, περιλαμβανομένου την ιστοσελίδα που φιλοξενεί το παρόν άρθρο. Σε αυτά τα διαδικτυακά εργαλεία, πέρα από τις αυτοτελείς ιστοσελίδες, περιλαμβάνονται τα γνωστά σε όλους μας facebook, linkedin, twitter, dasologoi.gr, αλλά και οι διάφορες mailing lists, στις οποίες υπάρχει τακτική επικοινωνία των μελών γύρω από διάφορα θέματα, όπως τα for-env auth και peegep.

Τα δύο τελευταία αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους μιας οποιασδήποτε επιχείρησης ασχέτως το μέγεθός της, του κύκλου εργασιών και του τύπου δραστηριότητας.


Εύχομαι οι παραπάνω οδηγίες να βοηθήσουν κάποιους από τους νέους επαγγελματίες να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους!

Panagiotis Tsolakidis
Forestry Consultant
ptsolak.wordpress.com
ptsolak@gmail.com

Θα εκτιμούσα, όσοι ωφελούνται από τις θέσεις σπουδών εξωτερικού, να κάνουν ένα κλικ στο "ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"!
Last edit: 14/04/2013 17:13 by ptsolak.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν _QQ_Σε Ευχαριστώ_QQ_: s@m, Alex, pachanga, dimmihel

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/04/2013 23:32 #1839 από s@m
Μπράβο, μπράβο , μπράβο. Να το κάνω άρθρο στην αρχική να έχει μεγαλύτερη διάδοση;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/04/2013 23:50 #1840 από ptsolak
Τι ρωτάς;
Εσύ είσαι το αφεντικό εδώ! :)

Άλλωστε, όσο πιο πολλοί το δούνε, τόσο πιο πολλοί θα βοηθηθούνε!

Panagiotis Tsolakidis
Forestry Consultant
ptsolak.wordpress.com
ptsolak@gmail.com

Θα εκτιμούσα, όσοι ωφελούνται από τις θέσεις σπουδών εξωτερικού, να κάνουν ένα κλικ στο "ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/04/2013 01:36 #1841 από pachanga
Μακάρι να υπήρχε αυτό το άρθρο όταν ξεκινούσαμε.. μπράβο ρε Παναγιώτη για τον κόπο και το χρόνο σου. Θα βοηθήσει πολλούς το άρθρο σου, είμαι σίγουρος.

choose. life

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/04/2013 14:52 #1843 από dimmihel
Μπράβο συνάδελφε!

Καταπληκτικός οδηγός!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/04/2013 17:17 #1845 από ptsolak
Ευχαριστώ συνάδελφοι...

Σε καλή μας μεριά εύχομαι μονάχα.
Αν έχετε απορίες σχετικά με διάφορες διαδικασίες, εδώ είμαστε να τα απαντήσουμε. Επίσης, όσοι από τους συνδέλφους επαγγελματίες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία (που είναι αρκετοί) ας δώσουν και τις δικές τους συμβουλές, να μπορούμε να βοηθηθούμε εμείς οι νεότεροι.

Panagiotis Tsolakidis
Forestry Consultant
ptsolak.wordpress.com
ptsolak@gmail.com

Θα εκτιμούσα, όσοι ωφελούνται από τις θέσεις σπουδών εξωτερικού, να κάνουν ένα κλικ στο "ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/04/2013 10:19 #1846 από styfer
Ωραίο το άρθρο απλά να προσθέσω το 2% κράτηση υπέρ γεωτεε και τον προκαταβλητέο φόρο για μελέτες δημοσίου,αν δεν κάνω λάθος 10% είναι

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/04/2013 20:58 - 15/04/2013 21:03 #1848 από Alex
Μπράβο παναγιώτη! Το άρθρο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μόνιμο οδηγό, οπότε μπορούμε να το ανανεώνουμε από τα σχόλια που γινονται ή με αλλαγές που γίνονται. Ευχαριστούμε Styfer, θα το ενσωματώσουμε

Απορία: Βλέπω εδώ το 2% της αμοιβής που προκύπτει από την σύνταξη μελέτης υπερ ΓΕΩΤΕΕ, εννοεί προφανώς όχι αυτές που κάνεις ο ιδιώτης εμπειρογνώμονας (φωτοερμηνείες πχ),αλλά ως μελετητής που έχει κατέβει σε διαγωνισμό, ή κάνω λάθος;

Leonardo da Vinci: Η φύση δεν παραβαίνει ποτέ τους νόμους της
Last edit: 15/04/2013 21:03 by Alex.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.314 δευτερόλεπτα

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 664
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 324
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 261
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 246

Τελευταία Μέλη

  • bio
  • GM ENGINEER
  • Musicswido
  • ΦΥΔΑΝΑΚΗΣ
  • Ektor