Δεν μπορούσα να λείπω απο τέτοιο ποστ, (nice catch Δημήτρη)
dimmihel έγραψε: Εντυπωσιακό μηχάνημα / ρομπότ (Αλήθεια ποιά η διαφορά του ρομπότ απο μία μηχανή
Φυσικά για να αποσβεστεί ένα τέτοιο εργαλείο θα χρειάζονται τεράστιες ποσότητες λήμματος!
Παρόλα ταύτα, εφόσον σχεδιάζεται για στρατιωτικούς σκοπούς επι το πλήστον, ελπίζω ότι στην τελική του έκδοση θα μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στις δυσκολίες που θα συναντήσει λόγω της τοπογραφίας ή ακόμα και υπορόφων.
Συνάδελφε, η μεγάλη τους διαφορά είναι ότι τα χειρίζεσαι (πενσα-αμαξι κλπ) ενώ τα robot, έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν σε μια σειρά ερεθισμάτων. Η ανάπτυξη της πληροφορικής και της τεχνολογίας έχει ρίξει το κόστος σημαντικά στο "ρομποτικο" κομμάτι, αλλά το μεγάλο κόστος παραμένει στο μηχανικό ( υλικά κατασκευής, cnc κλπ)
Αν αναλογιστείς βέβαια πόσα δίνεις για ένα καλό GPS, πόσο καιρό το χρησιμοποιείς, πόσο αναγκαίο είναι και πότε το αποσβένεις, έχει να κάνει με τη φύση της δουλειάς.
Τα UGV's unmanned ground vehicles. βοηθούν πολύ στην συλλογή δεδομένων από το έδαφος, που δεν μπορούν να κάνουν τα πετούμενα αδελφάκια τους, πχ θεοδόλιχος. Από το φεγγάρι έως απλές επιχειρήσεις reconance μέσα στις πυραμίδες του Χέοπα. Το συγκεκριμένο, UGV, εκμεταλλεύεται την κίνηση γνωστή από τα κατσικάκια για να κινείται σε πολύ δύσβατες περιοχές, όπως ο υπόροφος ενος δάσους, Αν και ο σκοπός που φτιάχτηκε είναι να μεταφέρει όπλα και να μεταδίδει εικόνα της περιοχής.
Η λειτουργία follow me, που φιγουράρει και στον Σκήπτροβάμων... είναι αποτέλεσμα ενός μικρού GPS beacon στον χειριστή που δίνει συνεχή waypoints στο μοντέλο... Δηλαδή δεν γίνετε optical based navigation, παρά μόνο sense and avoid σε καποια εμποδια, από ένα ζεύγος αισθητήρων σοναρ σαν κιαυτούς :
store.diydrones.com/MB1200_XL_MaxSonar_EZ0_p/ac-0004-15.htm
Οι απόψεις σου είναι πολύ ενθαρρυντικές αλλά μετά από τριβή με το θέμα, ανακάλυψα πως, ένα μεγάλο μείον των όλων των UGV. είναι
A. η επικοινωνία, που με συμβατικά μέσα πρέπει να είναι line of sight (wifi), ακριβουτσικη περιορισμένων δυνατοτήτων και bandwith(3G) ή πανάκριβη non line of sight (sattelite). σε βουνό λοιπόν πρέπει ή εσύ ή αυτό να τρέχει από πίσω..
B. Και κυριότερο η χωρική αντιστοίχηση των μετρήσεων που είναι το Α και το Ω στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, κάτω από τον ανοροφο και με συνεχή κίνηση... (tested!!) θα ήταν πολύ ωραίο, να τρέχει και να μαζεύει π.χ. χωροσταθμικές, μέσα σε φαράγγια ή να παίρνει, θερμοκρασίες φυλλοστιβαδας, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρεις, αξιόπιστα δεδομένα θέσης για τις μετρήσεις.
Φυσικά θα μπορούσε να σε ακολουθεί και να κουβαλά απαραίτητα εργαλεία ή να μαγνητοφωνεί τα σχόλια του μελετητή, κρατώντας ένα trail και φωτογραφίες 360 από κάθε σημείωση.
Εαν αφήσουμε και λίγο τη φαντασία να καλπάσει, θα μπορούσε με ένα μικρό Lidar (hikuyu)να υπολογίζει το density των γύρο θέσεων από φυτά και σε συνδυασμό με τις φώτο(ταξινόμηση) να έχουμε μετρήσεις οικολογίας, (τυχαία τετράγωνα, πλησιέστερος γείτονας κλπ κλπ) ή 3D του υπόροφου...
Όποιος έχει όρεξη και βάλει ένα χεράκι, το στήνουμε από βδομάδα.....