Άρθρα - Απόψεις

«Αυτές τις μέρες, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου, είναι να αποδώσουμε ευθύνες για όλη αυτή την τραγωδία που συνέβη . Το να θρηνείς τόσα θύματα, σε μια μέρα, σε περίοδο ειρήνης και αναλογιζόμενοι τα τελευταία περιστατικά στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις και σε περίοδο Θρησκευτικής Ειρήνης, είναι από τα χειρότερα που μπορεί να σου συμβούν ως κοινωνία.

Ο τίτλος προέρχεται από το άρθρο του αείμνηστου Χ. Τρικούπη και την Λατινική φράση που χρησιμοποιείται για την εξιχνίαση εγκλημάτων.
Τι έγινε εκεί? Ποιος έβαλε τις φωτιές? Γιατί έβαλε τις φωτιές? Τι θα κερδίσει από τις φωτιές? Γιατί έβαλε φέτος τις φωτιές? Είναι κάποια από τα πρώτα ερωτήματα που θα έρθουν στο μυαλό του κάθε πολίτη.

“The clearest way into the universe is through a forest wilderness” έλεγε ο Σκοτσέζος φιλόσοφος και ιδρυτής της ιδέας των Εθνικών πάρκων John Muir. Ίσως με αυτή την αναφορά ο Muir ήθελε να τονίσει τη σημαντικότητα της φύσης στην πρόοδο όλων των επιστημών ώστε να κατανοήσουμε το σύμπαν. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των επιστημονικών ανακαλύψεων, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα, προέκυψε μετά τη μίμηση λειτουργιών και μηχανισμών της φύσης απο τη τεχνολογία.

Υπόγειοι μύκητες του γένους Tuber στην Ελλάδα

Οι υπόγειοι μύκητες (ή λαϊκώς επονομαζόμενοι υπόγεια μανιτάρια) στην Ελλάδα και κυρίως αυτοί που φύονται κάτω από τα διάφορα δασικά είδη δέντρων και θάμνων, αποτελούν ένα αξιόλογο πεδίο έρευνας με σκοπό την γνώση αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση για κερδοφορία και ευημερία κυρίως των ορεινών και ημιορεινών πληθυσμών της χώρας.

Από τα γένη και είδη υπόγειων μυκήτων που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο, μόνο τα είδη του γένους Terfezia & του γένους Tuber είναι αυτά που έχουν εμπορική, γευστική και διατροφική αξία.

Στο πλαίσιο της επίδειξης της εφαρμογής της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης και για τη διάδοση της χρήσης της, δημοσιεύθηκε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και έκφρασης γνώμης των ειδικών στη μεταπυρική διαχείριση και του δασικού προσωπικού της πράξης για:

  • τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά και της ανάπτυξης παρόμοιων μεθόδων
  • την ευχρηστία της δομημένης προσέγγισης
  • τη δομή και τα κριτήρια της δομημένης προσέγγισης

Ωστόσο το ερωτηματολόγιο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους ειδικούς. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των δασών μαύρης πεύκης μετά από πυρκαγιές να λάβουν μέρος στην αξιολόγηση. Περίληψη της δομημένης προσέγγισης βρίσκεται στον δικτυακό τόπο του έργου:

http://www.parnonaslife.gr/txt/Guidelines_Structured_approach_v3finalBriefGR.pdf

Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Αρχεία

Έκθεση Φωτοερμηνείας 665
coord_gr 347
Πράξη Χαρακτηρισμού συνοδευόμενη από την Έκθεση Αυτοψίας και Εισήγηση 325
Πίνακες παραγωγής Κοσσενάκη 263
Οδηγός ενσωμάτωσης WMS (ΑΦ Κτηματολογίου) στα Google Earth και QGIS 247

Τελευταία Μέλη

  • arxzwkaqShkKqM
  • SMtFQofGuULkA
  • DfZFZAUXeBOcGn
  • HxjtHILzsEIayY
  • NeAWXBlg